دکتر الیاس عارفزاده در هشتمین نشست از دومین همایش علمی «سیره امام رضا (علیه السلام)؛ آموزهها و کارکردها» با موضوع «گفتمان امام رضا(علیه السلام) با مسیحیان رویکردی به تقریب ادیان» که در سالن همایشهای امام موسی صدر دانشگاه ادیان و مذاهب استان قم برگزار شد، به تبیین انواع فرقههای مسیحیت، کتب مقدس آنان و مناظرات امام رضا(علیه السلام) با مسیحیان پرداخت.
وی ابراز کرد: ایرانیان، مسیحیت را در دو نوع کاتولیک و پروتستان میبینند، در صورتی که در زمان امام رضا(علیه السلام) این نوع از مسیحیت وجود نداشت. دیدگاههای کاتولیک و پروتستان تا قرون وسطی وارد ایران نشده بود.
مدیر گروه ادیان ابراهیمی دانشگاه ادیان و مذاهب اظهار داشت: در زمان امام رضا(علیه السلام) یعنی در قرن دوم و سوم هجری قمری، سه فرقه مسیحی اعم از مسیحیان پیرو روم یعنی قسطنطنیه، ارمنی و مسیحیان نسطوری وجود داشتند و مسیحیان در زمان معاویه و دولت اموی امور اداری را بر عهده داشتند.
وی به کتابهای مقدس مسیحیان در زمان امام رضا(علیه السلام) اشاره و عنوان کرد: کتاب مقدس جز سنت است. کتابی با عنوان «پیشیتا» و «دیاتسارون» از کتابهای مقدسی بود که در زمان امام رضا(علیه السلام) وجود داشت. کتاب «دیاتسارون» توسط یک سریانی در قرن دوم میلادی نگاشته شد. در این کتاب، 4 انجیل به یک انجیل تبدیل شده است و برخی از تفاسیر به آن اضافه شده است. در قرن 7 هجری این کتاب به زبان فارسی ترجمه شد و در حال حاضر در برخی از کتابخانهها موجود است.