نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/05/20     ساعت:   15:00:46
بازدید:   1462
 
 
عضو انجمن کلام اسلامی حوزه؛ تمام مسلمانان جیره‌خوار معارف اهل بیت(علیهم السلام) هستند.

عضو انجمن کلام اسلامی حوزه گفت: همه مسلمانان جیره خوار معارف اهل بیت(علیهم السلام) به ویژه امام رضا(علیه السلام) هستند.


حجت الاسلام و المسلمین علی امیرخانی در سلسله نشست‌های تخصصی «سیره امام رضا؛ آموزه‌ها و کارکردها» که به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در حوزه علمیه ولی عصر در شهر بناب استان آذربایجان شرقی برگزار شد، به تبیین موضوع «رابطه بین معرفت و عقلانیت در سیره امام رضا(علیه السلام)» پرداخت و عنوان کرد: مباحث معرفت‌ شناسی از موضوعاتی است که باید در اندیشه امامیان نخستین، بازخوانی شود و غبار غفلت از روی آن برداشته شود.

وی عنوان کرد: نظریه معرفت اضطراری ریشه در منابع اسلامی از جمله آیات و روایات نبوی دارد. برخلاف گمان کسانی که می‌‌پندارند در کلام نخستین اسلامی، سخنی از بنیان‌های معرفت‌شناختی به میان نیامده است، کلام اسلامی و به‌ویژه اندیشه امامیه، از آغاز به بررسی زیرساخت‌های معرفت‌شناسانه در دانش الهیات، علاقه‌مند بوده و آن ‌را به‌ صورت جدی و پیگیرانه دنبال می‌کند.

امیرخانی ادامه داد: نظریه معرفت و نسبت آن با اراده و اختیار آدمی، به سرعت مورد توجه متکلمان قرار گرفت، در این مدت اندیشوران نخستین امامیه به «معرفت اضطراری» باور داشتند و بر اساس آیات و روایات در موضوع معرفت‌شناسی و چگونگی تحقق معرفت و نقش اراده و اختیار انسان در فرآیند شکل‌گیری آن و نیز رابطه تعقل و خردورزی با معرفت، نظریه‌پردازی‌های موشکافانه و دقیقی ارائه دادند.

وی افزود: اندیشمندان نخستین امامی و اهل حدیث، که عنایت ویژه به نصوص و متون اسلامی داشتند، به اضطراری بودن معرفت نیز اعتقاد داشتند، با این تفاوت که در منظومه معرفتی اهل حدیث به جنبه اکتسابی معرفت، کم توجهی شده و به نقش اراده و اختیار انسان در فرآیند تولید معرفت توجهی نشده، ولی در سنت کلامی امامیان نخستین، معرفت اضطراری در کنار تعقل و خردورزی و نیز اختیار و تأثیر اراده انسان در کسب فرآیند معرفت مورد پذیرش قرار گرفت.

این استاد حوزه کلام  در ادامه با بیان اینکه همه ما جیره خوار معارف اهل بیت(علیهم السلام) به ویژه امام رضا(علیه السلام) هستیم خاطر نشان کرد: ما دریایی از معارف قرآن و سنت را در اختیار داریم که باید با روش‌های منطقی و اصولی استخراج شود. همان‌گونه که فقه آل محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) را با تمام گستردگی از آیات و روایت استخراج می‌کنیم، استخراج این معارف نیاز به فقاهت و تلاش بسیار دارد.

وی اضافه کرد: علوم حدیث یکی از رشته‌های علمی است که برای استخراج معارف آن نیاز به متخصص در حوزه علم رجال و بررسی دقیق دارد. در حوزه‌های علمیه برای استخراج معارف این احادیث، دو روش وجود دارد، یکی از روش‌های مرسوم بررسی رجالی است که بیشتر علمای بزرگ ما در نجف اشرف از این روش استفاده می‌کنند و دیگری روش صحت صدور از طریق وثوق روایی است که در محافل علمی قم و مشهد طرفدارانی دارد.

وی به تبیین معرفت از نگاه امام رضا(علیه السلام) پرداخت و گفت: از امام رضا (علیه السلام) سؤال شد، آیا انسان در معرفت نقشی دارد یا خیر؟ ایشان فرمودند: «خیر» و در ادامه سوال شد، آیا برای انسان‌ها در معرفت اجری هست؟ فرمودند: «بله. خداوند منت می‌گذارد و به خاطر معرفت به شما ثواب و اجر می‌دهد».

حجت الاسلام امیرخانی با بیان اینکه معرفت اعطایی است و اکتسابی نیست، اظهار کرد: در روایتی آمده است، انسان در معرفت نقشی ندارد و معرفت و هر چه در عالم وجود دارد صنع خداست. معرفت امری جبری نیست. انسان باید برای کسب علم تلاش کند.

وی ادامه داد: امیدواریم توفیق داشته باشیم معارف اهل بیت(علیهم السلام) را بفهمیم و به دیگران آموزش دهیم. یکی از راه‌هایی که مردم نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) کرنش نشان دهند و خاضع می‌شوند، معرفی فضایل ائمه اطهار(علیهم السلام) است.





اخبار مرتبط

- رئیس دانشکده ادیان دانشگاه ادیان و مذاهب مطرح کرد: تجلی احساس امنیت و کرامت انسانی در مناظرات امام رضا (علیه السلام)
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، «گفتمان امام رضا(علیه السلام) با مسیحیان، رویکردی به تقریب ادیان» تبیین شد.
- هدف اصلی امام رضا(علیه السلام) در مناظرات، هدایت‌گری و روشنگری است.
- معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب قم: میراث مناظرات امام رضا(علیه السلام) برای ما راهگشاست.
- عضو هیئت علمی جامعة المصطفی العالمیه: آموزه‌های تمدنی در سیره امام رضا(علیه السلام) امری آموختنی است.
- رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب: استناد به آیات قرآن از ویژگی‌های مناظرات امام رضا(علیه السلام) بود.
- عضو هیئت علمی دانشگاه معارف اسلامی: تمام روایات و آموزه‌های امام رضا(علیه السلام) فرهنگ تمدنی است.
- مدیر گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و دانشگاه: تمام فرق و مذاهب نگاه مثبتی به اهل بیت(علیهم السلام) دارند.
- آیت الله حسینی شاهرودی نماینده ولی فقیه در استان کردستان: اهل بیت(علیهم السلام) یکی از محورهای وحدت شیعه و سنی هستند.
- در حاشیۀ ششمین نشست دومین همایش سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها در سنندج انجام شد: دیدار آیات عظام یوسفی غروی و حسینی شاهرودی
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، نشست «امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و تمدن اسلامی» در سنندج برگزار شد.
- رئیس حوزه‌های علمیه استان کردستان رأفت امام رضا(علیه السلام) شامل حال همگان می‌شود
- سید منذر حکیم: پرداختن به نقش تمدن ساز سادات رضوی مهم است.
- مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: سادات رضوی مروجان راستین فرهنگ محبت بودند.
- شجاعی راد: سادات رضوی در اشاعه فرهنگ اهل‌بیت(علیهم السلام) در شبه قاره هند نقش داشتند.
- موسوی نژاد: کار در زمینۀ نسب سادات، بدون داشتن علم، بازی کردن با دم شیر است.
- همزمان با ایام دهه پایانی ماه صفر جایگاه امام رضا(علیه السلام) در فرهنگ و میراث اهل سنت، بررسی شد.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم «اعتبارسنجی منابع در شهادت امام رضا(علیه السلام)» تبیین شد.
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، برگزاری دومین همایش علمی سیره امام رضا (علیه السلام) آموزه‌ها و کارکرد‌ها در دانشگاه ارومیه
- رئیس دانشگاه ارومیه: سیره علمی امام رضا(علیه السلام) باید به یک گفتمان تبدیل شود.
- در نشست «عقلانیت دینی و اخلاق عقلانی در سیره امام رضا(علیه السلام)» رابطه عقل و خصلت‌های اخلاقی از منظر امام رضا(علیه السلام) تبیین شد.
- امام رضا(علیه السلام) با هدایت‌گری مسیر عقلانیت را برای شیعه ترسیم کردند.
- عضو هیئت مدیرۀ بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: قرآن و سنت عمود مشترک بین مذاهب اسلامی است.
- به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم، دومین همایش علمی سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه‌ها و کارکردها برگزار شد.
- با مشارکت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم دومین همایش علمی« سیره امام رضا(علیه السلام) آموزه ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- ۱۲ تا ۲۴ آبان ماه؛ دومین همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» برگزار می‌شود.
- عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب؛ پدیده «غلو» به عنوان جریان انحرافی، ادیان الهی را به چالش کشیده است.
- بازپژوهشی سیره رضوی را در همایش سیره امام رضا(علیه السلام) دنبال می‌کنیم.
- ربا عنصر متناسب با نظام سرمایه داری است.
- مقایسه دانشمندان با انبیاء و معصومین (علیهم السلام) اشتباه است.
- مسئول نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم: سیره پژوهی بین حوزویان به دغدغه تبدیل نشده است.
- حجت الاسلام دکتر مهدوی راد: روایات در سنجش با قرآن کریم مبیّن هستند.
- حجت الاسلام برنجکار: عقل و وحی ملازم یکدیگرند.
- مدیرعامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: امروز بیش از هر زمانی نیازمند رفتار کریمانه گروه های مختلف جامعه هستیم.
- بررسی اهداف و برنامه‌های برگزاری همایش «سیره امام رضا(علیه السلام)؛ آموزه‌ها وکارکردها»
- به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، همایش علمی «سیرۀ امام رضا (علیه السلام)؛ آموزه‌ها و کارکردها» همزمان با دهه کرامت برگزار می‌شود.