نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/04/04     ساعت:   15:27:00
بازدید:   446
 
 
همزمان با دومین روز از ایام دهه کرامت ؛ نشست تخصصی«افق‌های علمی در تمدن رضوی» برگزار شد

به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی همزمان با دومین روز از ایام دهه کرامت نشست تخصصی«افق‌های علمی در تمدن رضوی» برگزار شد.به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی...


این نشست تخصصی امروز با حضور دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، حجت‌الاسلام محمد حسن مهدوی مهر رئیس سازمان علمی و فرهنگی، حجت الاسلام سید محمود مرویان حسینی مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی و جمعی از پژوهشگران و محققان در محل تالار شیخ طوسی برگزار شد.

محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ابتدای این نشست ابراز کرد: در یک مقطع تاریخی حساس قرار گرفتیم که به لحاظ اندیشه‌ای و نگاه به آینده به شدت به بررسی دوره زندگانی امام رضا(ع) نیازمندیم.

وی ابرازکرد: غربیان با بحث اروپا محوری سعی دارند، اینگونه به جهانیان القا کنند که تمدن نوین اسلامی شکل نگرفته است؛ اما منصفینی از علمای تاریخ و تمدن بر این بارو هستند که اگر اتفاقات قرون 2 تا 5 رخ نداده بود، بشرهیچ گاه به مدرنیته نمی‌رسید.

بررسی ریشه‌های تمدن اسلامی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: برای بررسی ریشه‌های تمدن اسلامی باید به دوره پایه گذاری این تمدن که در قرن دوم و متاثر از مکتب امام محمد باقر(ع) بود و تا دوران امام رضا(ع) ادامه داشت برگردیم؛ این دوران تمدنی حاصل رویکردی است که باید کشف شود.

وی با بیان اینکه تمدن از دوره اسلامی به اروپا رفت اما 300 سال است که غربیان مدعی تمدن هستند؛ بیان کرد: پس از ورود به جنگ جهانی دوم علم در خدمت قدرت در می‌آید و خدایگان هدایت علم، دیگر دانشمندان نیستند، در این دوران مفهومی با عنوان سیاست علم مطرح می‌شود که حاکمان تعیین کننده آن هستند.

این مقام مسئول ادامه داد: در این دوران اتفاقاتی همچون برهم زدن جنگ جهانی، برتری ایالت متحده تا سرمایه‌گذاری آمریکائی‌ها ساخت بمب اتم و... رخ می‌دهد و در این برهه از زمان است که موضوع چگونه علم در خدمت اعتلا و سیطره در می‌آید؟ مطرح می‌شود.

وی افزود: در سال 2001 موضوع جهت‌گیری علمی و تغییر آن و همچنین دخالت در پایه‌های حیات مطرح می‌شود؛علوم مهندسی با محور فیزیک رشد می‌یابد و همچنین علوم انسانی جای خود را به علوم طبیعی با محور فیزیک می‌دهد.

طهرانچی در ادامه خاطر نشان کرد: از سال 2001 بایو تکنولوژی و موضوعاتی همچون دست‌کاری در بذر و حیوانات و... در منبر سیاست علم محور قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: از دروه پس از جنگ جهانی تا سال 2001 دانشمندان در آزمایشگاهها فعالیت می‌کردند و نگاه امنیتی نبود اما وقتی علم در راستای امنیت قرار گرفت، دیگر  دانشمندان به راحتی نمی‌توانستند به آزمایشگاهها دسترسی داشته باشند و حضور آنان در آزمایشگاهها یک تهدید بشمار می‌رفت.

 

بحث کووید 19 یک اتفاق غیر قابل پیش بینی نیست

این مقام مسئول ادامه داد: موضوع کووید 19 یک اتفاق پیش‌بینی نشده و به یک باره نیست؛ پیچیدگی آن روز به روز بیشتر می شود و فرضیه دست کاری بشر در آن بیشتر تقویت می‌شود؛ تمدنی که محورش را با تکنولوژی گذاشته حالا با یک مشکل مواجه شده و بشر در مقابل سوالی قرار گرفته است که نسبت به آن پاسخی ندارد.

وی بیان کرد: بحث اصلی این است که جریان شتابانی که مدعی بود از مرحله درمان به مرحله دست‌کاری ژنتیک و مهندسی حیات رسیده به یک باره توقفی در آن رخ می ‌دهد که با این توقف می‌تواند تغییر پارادایمی در نگاه بشر رخ دهد و ما را به این نتیجه می‌رساند که بشر در سیاست‌گذاری علم درست هزینه نکرده است.

 

با معجزه قرآن فضای حاکم بر بشر شکست خورد

طهرانچی در ادامه سخنان خود با بیان اینکه معجزه کتاب جاویدان قرآن، فضای حاکم بر بشر را  شکست داد، گفت: با معجزه قران کریم فرهنگ اسلام بر جامعه حاکم شد و در دوران زندگی امام رضا(ع) فرهنگ دیگری بوجود آمد؛ این اتفاق موضوع مهمی است که ما نیازمند پژوهش‌های بسیاری در این خصوص هستیم.

وی ادامه داد: ما نیازمند بازگشت به دوران زندگی امام رضا(ع) هستیم و باید به این اتفاق مهم که چگونه فرهنگ غرب با تمسک به معارف باقری و رضوی شکسته شد بیشتر بپردازیم.اگر این مهم را کشف کنیم می‌توانیم به تمدن نوین اسلامی برسیم .

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: ما توانستیم رویکرد نگاه به طبیعت و سیاست علم را تغییر دهیم از همین رو استخراج این پژوهش بسیار عمیق در حوزه مکتب امام رضا(ع) از اهمیت بالایی برخوردار است.

وی گفت: هدف ما تشکیل تمدن اسلامی است، حلقه مفقوده کشف رویکرد جدید و رویکرد جدید در مکتب امام رضا(ع) یافت می‌شود.