نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1398/12/20     ساعت:   08:31:09
بازدید:   600
 
 
به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی؛ گزیده‌ای از اسناد نفیس کتابخانه آستان قدس رضوی در «اسناد ماندگار»

«اسناد ماندگار» عنوان تازه‌ترین اثر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی است که به معرفی گزیده‌ای از اسناد نفیس موجود در کتابخانه آستان قدس رضوی می‌پردازد. به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی...


اسناد و مدارک در روشن شدن حقایق تاریخی، جایگاه ویژه‌ای دارند، به‌گونه‌ای که پژوهشگران بدون بهره‌گیری از آن‌ها نمی‌توانند تحلیلی مستند و مبتنی بر واقعیت داشته باشند؛ ازاین‌رو مراکز اسنادی باید در انتشار سندها به‌عنوان منبع مهم تحقیق، باعلاقه و عزم راسخ‌تری گام بردارند.

این مهم در سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی ازنظر دورنمانده و علاوه بر گردآوری و سازمان‌دهی اسناد و مدارک تاریخی برای معرفی و اطلاع‌رسانی منابع آرشیوی اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است.

«اسناد ماندگار» مجموعه‌ای است که برای نخستین بار در راستای انجام این مهم به معرفی 53 سند نفیس می‌پردازد. ملاک اصلی در گزینش این اسناد قدمت تاریخی، اهمیت موضوعی و تزیینات هنری بوده و سعی شده است انواع اسناد تاریخی را در برگیرد.

قدیمی‌ترین سندی معرفی‌شده در این اثر، اجاره‌نامه حمام آغچه، نگاشته شده در رمضان سال 1010 قمری است. این حمام در سال 931 قمری توسط خواجه عتیق علی منشی به موقوفات آستان قدس رضوی اضافه‌شده است در این قرارداد حمام آغچه را آستان قدس رضوی به اسناد درویش و استاد شاه محمد خالو به مدت یک سال با اجاره بهایی مشخص و معین واگذار کرده است.

جدیدترین سند نیز مربوط به‌حکم سید جواد ظهی‌الاسلام متولی آستان قدس رضوی در ربیع‌الثانی قمری است که موضوع آن اهدای جامه‌ی مخصوص به ملک میرزا منصور شعاع‌السلطنه فرزند مظفر‌الدین شاه است.

به گفته حمیده شهیدی نویسنده این اثر، هدف اصلی از نگارش کتاب «اسناد ماندگار» آشنایی پژوهشگران با نفایس مرکز اسناد آستان قدس رضوی، تسهیل در دسترسی به اسناد و معرفی جلوه‌هایی از فرهنگ و هنر ایران‌زمین است.

 فرمان‌های پادشاهان، احکام شاهزادگان، احکام متولیان آستان قدس رضوی، عقدنامه‌های ازدواج، وقف نامه‌ها، مصالحه‌نامه‌ها، اجاره‌نامه‌ها، مبایعه‌نامه‌ها و نمایه‌ها، از موضوعاتی است که در این اثر به آن اشاره‌شده است.

گفتنی است؛ این اثر در شمارگان 400 نسخه و در قطع وزیری تهیه و تدوین‌شده و در اختیار علاقه‌مندان قرارگرفته است.