نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1398/08/11     ساعت:   13:12:09
بازدید:   853
 
 
نویسنده اثر «تاریخچه و جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر»: برخی جلوه های هنری این مدرسه کهن در جهان اسلام منحصر به فرد است

به تازگی اثری تحت عنوان «تاریخچه و جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر» توسط بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده که در ادامه مصاحبه با نویسنده این اثر را می خوانید.


حجت الاسلام بشیر سراجی، نویسنده کتاب «تاریخچه و جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر» در مصاحبه با اداره روابط عمومی و بین الملل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: برخی جلوه های هنری این مدرسه کهن در جهان اسلام منحصر به فرد است.
این نویسنده، درباره کتاب «تاریخچه و جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر» گفت: این اثر با همراهی همسرم فاطمه حسینی به رشته تحریر درآمده است که توسط بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برای نخستین بار چاپ شده است. بشیر سراجی که  طلبه حوزه علمیه خراسان و دانشجوی دکتری تاریخ و تمدن دانشگاه فردوسی مشهد نیز هست، ادامه داد بخش تاریخی این کتاب به صورت تخصصی توسط من و بخش معماری آن به همت همسرم که فارغ التحصیل رشته معماری است، به رشته تحریر در آمده است. 
همچنین سراجی با اشاره به سابقه طلبگی خود در این مدرسه و نسبت تعلق مادی و معنوی خود به آن، عنوان داشت: این مدرسه یکی از مدارس اصیل و کهن خراسان و جهان اسلام و نزدیک ترین مرکز آموزشی به بارگاه معصومین(ع) است، بنابراین جایگاه ویژه ای دارد و اگر همه عتبات را نگاه کنیم، هیچ مدرسه ای به این نزدیکی نسبت به مضجع شریف وجود ندارد. با این حال احساس تکلیف دینی باعث شد این اثر را در اولین فرصت به رشته تحریر در بیاوریم. 
سراجی نقش قابل توجه این مدرسه را به عنوان مکتب و خانه علما و افراد برجسته عنوان کرد و گفت: این مدرسه هم از نظر مکانی بخشی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی است که اصالت حوزوی آن کاملا حفظ شده است. سراجی درباره گذشته این مدرسه اشاره به وضعیت نابسامان این اثر برجسته تاریخی داشته و در این باره گفت: مدرسه میرزا جعفر قبل از انقلاب به صورت مخروبه در آمده بود؛ اما پس از انقلاب و با همت آیت الله واعظ طبسی و مهندس رضا دیشیدی، این مدرسه مرمت و بازسازی شد.

نویسنده کتاب تاریخچه جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر در اشاره به چگونگی دست یابی به اطلاعات برای نگاشتن این اثر و چرایی اهتمام خود به این امر افزود: من چون به عنوان یک دانشجو و طلبه بسیار نسبت به این وقف ماندگار ارق داشته ام، بنابراین برای تکمیل تحریر تاریخچه آن به دنبال خانواده میرزا جعفر و موقوفه های ایشان گشتم. 
در ادامه نویسنده این کتاب با اشاره به گستردگی بحث وقف بیان داشت: در این زمینه به دنبال آن بودم که چطور یک فرد برای وقف به سراغ مدارس علوم دینی می رود و چرا تمام عمرش را وقف چنین جایی می کند؟ آیا می خواهد علوم دینی را ترویج دهد تا طلاب بتوانند با کمترین دغدغه معیشتی تحصیل کنند و افکار اسلامی را درجامعه نشر و تبلیغ کنند؟
نویسنده کتاب «تاریخچه و جلوه های هنری مدرسه میرزا جعفر» با اشاره به تاریخچه این مدرسه گفت: در بحث تاریخچه خیلی از بزرگان مدت ها در این مدرسه بوده اند، درس داده اند یا تحصیل کردند و از لحاظ هنری قدمت این مدرسه مربوط به 400 سال پیش است.
 این مدرسه از لحاظ معماری کتیبه ها، نقاشی های دیواری، مقرنس های خاص آن و ایوانش، بسیار ویژه است؛ سراجی افزود: در سرداب این مدرسه، علمایی بزرگ مدفون هستند. 
وی 90 درصد کتیبه های این مدرسه را مربوط به علم آموزی و توصیه به دانش عنوان کرد. سراجی درباره مخاطبان این اثر گفت: مطالعه این کتاب برای طلاب و علاقه مندان به علوم اسلامی، عموم مردم  که دید تمدنی دارند، محققانی که در حوزه تاریخ مطالعه می کنند و کسانی که با معماری آشنایند، می تواند بسیار مفید باشد.
سراجی این اثر را از نگاه جلوه های هنری بسیار با ارزش عنوان کرد و گفت: جز به جز این مدرسه به صورت علمی ساخته شده و بر روی آن بررسی و تحقیق شده است؛ از همین رو، مطالعه این اثر فاخر و ماندگار، از این منظر نیز بسیار اهمیت دارد.