دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مدیرعامل بنیاد دایرةالمعارف اسلامی، از مدیران و پژوهشگران پرسابقه در حوزۀ دانشنامهنگاری و مدیریت مؤسسات دانشنامهنگاری، به ایراد سخن پرداخت. ایشان با بیان این نکته که جایگاه آستان قدس رضوی در زیستبوم معنوی ما، مانند جایگاه زیستبوم طبیعی در محیط زیست است، سخن خود را آغاز کرد.
دکتر حداد عادل یادآور شد چندبار در مرکز خراسانشناسی و بنیاد پژوهشهای اسلامی از فعالیتهای این دانشنامه مطلع شده و تجربیات خود را در عرصۀ دانشنامهنگاری در اختیار قرار داده است. سپس ایشان به شرح فعالیتهای مختلف حوزههای دائرةالمعارف نویسی و تولیدات گوناگون دانشنامهای در دو مؤسسۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی و مرکز دائرةالمعارف اسلامی پرداخت و زمینۀ تدوین هرکدام و ضوابط و شیوهها و اصول حاکم بر کار هرکدام را برشمرد.
ایشان وجود علم و امکانات را نیمی از لوازم تدوین یک دانشنامه خوب توصیف کرد که با مدیریت مناسب تکمیل میشود و عمدۀ ضعف جریان دانشنامهنگاری در کشور را ضعف مدیریت دانست. با توجه به این مسئله، تدوین یک شیوهنامه کامل و جامع از ضروریات این عرصه است. نیز عوامل مهم دیگری چون انتخاب مناسب مداخل و عناوین، دستهبندی مناسب مفاهیم، تعریف محدودۀ زمانی موضوعات در بازۀ گذشته و حال و ارائۀ یک زمانبندی معقول و منطقی را از دیگر شاخصهای ارتقای کیفی کار برشمرد. وی اهمیت فزایندۀ منابعی چون سفرنامهها، متون تاریخی و اشیا ومدارک فرهنگی را خاطر نشان کرد.
دکتر حداد عادل بیان داشت که دایرةالمعارفها خصلت تاریخنگر دارند و در هر موضوعی، سوابق امر را احصا و شرح میکنند و چنین آثاری، برای مجموعۀ غنی آستان قدس بسیار ارزشمند است. وی ضمن تقدیر از آستان قدس رضوی و بنیاد پژوهشهای اسلامی برای اهتمام به تدوین اثری با کیفیت و علمی در حوزۀ معارف رضوی، حجم دو جلدی با هشتصد و اندی مدخل و مقاله را برای جایی با اهمیت مانند آستانقدس ناکافی دانست و اظهار داشت که گنجینۀ پرگهر و بیبدیل میراث فرهنگی رضوی در حرم مطهر و آستان قدس آن قدر عظیم و پرپهنه است که این مقدار، برای توصیف و تبیین تجلیات و ابعاد گوناگون آن کافی نیست و ارزیابی ایشان برای یک دانشنامۀ کامل و تمام در حد و اندازۀ آستان قدس، دست کم یک مجموعۀ 5 جلدی با حجمی بیش از جلدهای کنونی است.
در پایان نشست، با حضور آقای دکتر حداد عادل، مدیرعامل بنیاد پژوهشهای اسلامی و تنی چند از پژوهشگران و صاحبنظران، ماکت نهایی جلد دوم دایرةالمعارف آستان قدس رضوی رونمایی شد.