این نشست علمی در پانزدهم تیرماه که به مناسبت سالگشت درگذشت آیت الله سیدجواد خامنه ای و خاکسپاری ایشان در اماکن متبرکه برگزار شده بود، به بازشناسی شخصیت علمی، اجتماعی، معنوی و انقلابی ایشان پرداخت و گوشه هایی از فضائل و ویژگیهای این عالم وارسته بیان گردید. آیت الله سیدجواد خامنه ای والد مقام معظم رهبری در سن 93سالگی در15 تیرماه 1365ش درگذشت و در توحیدخانه (رواق پشت سر) به خاک سپرده شد.
در ادامه دکتر ابوالفضل حسنآبادی رئیس مرکز اسناد سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این نشست که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در محل مدرسه پریزاد حرم مطهر رضوی برگزار شد، به تبیین اسناد مشاهیر مدفون در حرم و اسناد کفن و دفن پرداخت.
وی در ابتدا به سابقه تدفین در حرم رضوی اشاره کرد و گفت: دفن در کنار ائمه اطهار علیه السلام و بقاع متبرکه از دیرباز در ایران مرسوم بوده است و برخی از مردم به خاطر اعتقادات قلبی وصیت میکردند تا در یکی از اماکن متبرکه دفن شوند. حرم مطهر رضوی نیز در مشهد از قرن سوم مورد توجه بوده است و عواملی مانند رسمیت یافتن تشیع از دوره صفویه و گسترش رواقها و صحنها در افزایش تعداد مدفونین موثر بوده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه اسناد به جای مانده از دوره صفویه تا قاجاریه اطلاعات قابل توجهی در خصوص تدفین در حرم و چگونگی آن ارائه میدهد، گفت: بررسی اسناد نشان میدهد قبضهای وصول، برای رسید پرداخت پول پیش از دفن و یا رسید پولی که بازماندگان جهت دفن پرداخته میکردهاند استفاده میشده است.
وی ادامه داد: در دوره صفویه و افشاریه اسناد تدفین با عنوان «حقالارض» دستهبندی میشده است و براساس اسناد باقیمانده از دوره صفویه و افشاریه درآمدهای حاصل از دفن در حرم در طومار سالیانه ثبت میشده است؛ در این طومار اسامی مدفونین، محل دفن و مبلغ گرفته شده نوشته شده است.
حسنآبادی خاطر نشان کرد: در دوره صفویه و افشاریه امور دفن زیر نظر ناظر آستانه صورت میگرفته است و مبالغ پرداختی جهت دفن نیز توسط ضابط نذورات تحویل گرفته میشد.
وی به نحوه دفن و کفن در حرم اشاره و عنوان کرد: کفن و دفن با توجه به اولین اسناد باقیمانده بر اساس حقالارض بوده است و اولین سند مربوط به تدفین در سال 1009 میشود.
همچنین در ادامه این نشست آقای علیجان سکندری در موضوع پزشکان آرمیده در حرم مطهر به ایراد سخن پرداخت و سیره رفتار برخی از بزرگان علم پزشکی را تشریح کرد.سپس حجت الاسلام والمسلمین سعیدی زاده موضوع سادات آرمیده در حرم مطهر را مورد بررسی قرار داد و به تبیین سلسله سادات مدفون حرم پرداخت. در پایان نیز حضار پاسخ سوالات خود را از کارشناسان دریافت کردند.