نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/07/24     ساعت:   08:56:12
بازدید:   393
 
 
مروری بر کتاب مقتل نامه با رویکرد بررسی تحلیلی شیوه های تاریخ نگاری مقتل

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب مقتل نامه، بررسی تحلیلی شیوه های تاریخ نگاری مقتل از آغاز تا پایان قرن پنجم هجری قمری نوشته بهاءالدین قهرمانی نژاد شقایق در سال 1394 از سوی انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی چاپ و روانه بازار شده است.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب مقتل نامه، بررسی تحلیلی شیوه های تاریخ نگاری مقتل از آغاز تا پایان قرن پنجم هجری قمری نوشته بهاءالدین قهرمانی نژاد شقایق در سال 1394 از سوی انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی چاپ و روانه بازار شده است.

 

در قسمتی از پیشگفتار کتاب آمده است: یکی از مباحث مهمی که در راستای شناخت محتوایی تاریخ نگاری مطرح است، معرفت شناسی و از اجزای مهم آن معرفت گزاره ای است. در مباحث پژوهش تاریخی، توجه فراوانی به آن صورت گرفته است و می توان یافته های مورخان جدید را برگرفته از داده های معرفت شناسی تاریخی در گذشته دانست.

 

کالینوود از جمله کسانی است که به این مطلب تصریح دارد. بنابراین، ضرورت پرداختن تحلیلی به وقایع تاریخی، امری بدیهی است که بر هر پژوهشگری روشن است. از همین زاویه، پرداخت های تاریخی در شکل های مختلف آن اعم از گزارش واقعه یا بررسی عوامل بیرونی و درونی ان در مباحث مربوط به نقد منابع، به شکل پیشرفته و روش مند، مطلبی است که از متون تاریخ نگاری اصیل از عهد کهن تا به امروز می توان به دست آورد.

 

این کتاب در پنج فصل با عناوینی همچون «کلیات»، «بررسی علل، عوامل، زمینه ها و مؤلفه های تاریخ نگاری مقتل»، «شرح آثار تاریخ نگاران مقتل»، «گزارش مقاتل در جوامع روایی» و «آسیب شناسی در تاریخ نگاری مقتل» جمع آوری شده است که فصل اول شامل  تعاریف، مفاهیم مصطلحات و معرفی و نقد منابع می شود.

 

در فصل دوم کتاب موضوعاتی همچون «علل، عوامل و زمینه ها» و «مؤلفه های شکلی و محتوایی در تاریخ نگاری مقتل» به چشم می خورد و فصل سوم کتاب نیز دربردانده مطالبی از قبیل «انساب الاشراف»، «آثار مقتل»، «طبقات الکبری»، «الفتوح» و «تاریخنامه های عمومی» می شود.  

 

«وجوه تشابه جوامع روایی با مباحث تاریخی» و «راویان مقتلی شیعه» از مباحث مطرح شده در فصل چهارک کتاب است و در فصل پنجم و پایانی کتاب نیز مطالبی چون «تحریف در لغت و اصطلاح»، «علل و عوامل تحریف»، «پیشینه تحریف شناسی»، «ضرورت و امکان بازآفرینی حلقه های گمشده»، «دلایل عدم دسترسی به حلقه های گمشده» و «غلو و اغراق در تاریخ نگاری مقتل» به چشم می خورد.

 

در بخش دیگری از کتاب می خوانیم: رسالت اصلی این پژوهش، بررسی همه جانبه شیوه ها، علل و زمینه های نگارش مقتل در سده های آغازین اسلامی است. به همین جهت، به تحقیق کتابخانه ای و میدانی دست یازیده شده و شیوه تحقیق نیز، بر مبنای تحلیل گزارش ها در منابع مقتلی است.

 

تاریخ نگاری مقتل، رابطه ای تنگاتنگ با تاریخ نگاری اسلامی دارد. از این رو، پرداختن به اجزاء و پیگیری علت ها و عوامل آن یکی از ضروریات امر تحقیق در حوزه فرهنگ دینی است. مؤلف در این اثر به بررسی مقتل نگاری از آغاز تا پایان سده پنجم هجری پرداخته و منابع و گزارش ها را نقد و تحلیل کرده است.

 

کتاب مقتل نامه، بررسی تحلیلی شیوه های تاریخ نگاری مقتل از آغاز تا پایان قرن پنجم هجری قمری نوشته بهاءالدین قهرمانی نژاد شقایق در سال 1394 با شمارگان 1000 نسخه و به قیمت 13000 تومان در 340 صفحه در قطع وزیری از سوی انتشارات بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده است./907/ن602/ق