نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/07/13     ساعت:   10:41:56
بازدید:   764
 
 
سوگواری ها و آداب و رسوم محرم در «چرا و چگونه عزاداری کنیم؟»

همزمان با فرا رسیدن ایام ماه محرم الحرام، بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، کتاب «چرا و چگونه عزاداری کنیم؟» با موضوع سوگواری‌ها و آداب و رسوم محرم را معرفی می کند.


به گزارش آستان نیوز، در ماه ماه محرم، از جمله سنت‌های رایج میان پیروان اهل بیت(ع)، عزاداری و ذکر مصیبت برای سید و سالار شهیدان امام حسین(ع) و یاران آن حضرت است؛ از این رو در کتاب «چرا و چگونه عزاداری کنیم؟» به منظور ارزش نهادن بر هنجارهای اجتماعی مذهب تشیع،‌ فلسفه عزاداری و گریه برای حضرت سیدالشهداء(ع) و وجه تسمیه ماه محرم بیان شده ‌است.
در ادامه این کتاب، جایگاه گریه و عزاداری در قرآن کریم و روایات اسلامی شرح داده ‌شده، سپس نظرات برخی بزرگان و اندیشمندان چون: چارلز دیکنز، مهاتما گاندی، گیبون و ... در رابطه با عزاداری ذکر شده ‌است.
همچنین مجموعه‌ای از آفات و آسیب‌های مراسم عزاداری و فواید آن در این اثر نگارش یافته ‌و به برخی از خصوصیات پسندیده یک مرثیه سرا و مداح اهل بیت(ع) اشاره شده‌ است. در بخشی از این کتاب در زمینه عزاداری از مراجع عظام تقلید سؤالاتی شده که پاسخ آن ها به اختصار تبیین شده‌ است.
در بخشی از کتاب «چرا و چگونه عزاداری کنیم؟» آمده است: اگر انبیاء از آدم تا خاتم و حتی آسمان بر عزای امام حسین(ع) می گریند، حاکی از عمق فاجعه و تاثیری است که شهادت ایشان بر آینده بشر دارد و ذکر مصیبت و اظهار تاسف و تالم در عزای این امام، بارزترین نمود انگیزش احساس، حماسه و حرکت است و آنچه بیش از همه تجلی و تداعی هنجارهای عاشورایی را در پی دارد، حرکت هیئت ها و دسته های عزاداری است که بیشترین مخاطب را در بین مردم دارد و بیش از هر شیوه و نماد دیگری، معرف مذهب تشیع و مورد نقد و بررسی ناظران داخلی و خارجی است.
این اثر ارزشمند به قلم توانای رامین گلمکانی نگاشته شده و محمد جواد مهدوی کار ویرایش این کتاب را بر عهده داشته است.
کتاب «چرا و چگونه عزاداری کنیم؟» در شمارگان 3 هزار نسخه و در قطع پالتویی تهیه و تنظیم شده و مطالعه آن برای آشنایی هر چه بیشتر علاقه‌مندان پیشنهاد می شود.
کتاب «امام حسین (ع) و پگاه پیروزی» نوشته محمد نعمه سماوی با ترجمه موسی دانش از دیگر آثار بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی است.
وقتی می‌خواهیم واقعه حماسی و در عین حال جانسوز کربلا را بررسی کنیم، ده‌ها موضوع و پرسش مطرح می‌شود: هدف حسین(ع) از این قیام چه بود؟ واقعه چگونه رخ داد؟ کدام یک از طرفین در صحنه نبرد، اخلاق والای انسانی و سنت پیامبر(ص) را به نمایش گذاشت؟ اسیران کربلا در پاسداری از انقلاب کربلا چه نقشی داشتند؟ حسین (ع) پیروز شد یا یزید؟ این قیام چه دستاوردهایی داشت؟ و ...
کتاب حاضر، به پرسش‌های یاد شده و ده‌ها پرسش دیگر پاسخ می دهد و از رویداد کربلا تحلیلی علمی و تاریخی ارائه می‌دهد و ثابت می‌کند که پیروز واقعی میدان کربلا حسین(ع) بوده، نه یزید. از این رو، با مطالعه این اثر خواننده می‌تواند پاسخ بسیاری از نایافته‌های خود درباره واقعه کربلا را بیابد و نسبت به این واقعه شناخت کامل‌تری پیدا کند.
در کتاب «امام حسین(ع) و پگاه پیروزی» خلافت یزید، شیوه‌ها و روش‌های امویان، ویژگی‌های استثنایی امام حسین(ع)، نقش این امام بزرگوار و موضع ایشان نسبت به یزید، فعالیت‌های امام حسین(ع) در مکه، سخنرانی‌های امام در مکه، نامه‌های مردم کوفه و عراق به حضرت، امام حسین(ع) در آیینه متون مقدس، پافشاری امام بر مردمی بودن قیام، صبر و اخلاق امام و شب و روز باشکوه شهادت امام و یاران و ... بررسی شده است.
«امام حسین(ع) و پگاه پیروزی» به‌ عنوان کتاب سال رضوی انتخاب شد. این کتاب در دو جلد و شمارگان 2 هزار نسخه در قطع وزیری توسط بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده است.