نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/06/15     ساعت:   08:51:52
بازدید:   793
 
 
آشنایی با اندیشه های شیعه در «مکتب حدیثی بغداد»

توسط بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شد؛ آشنایی با اندیشه های شیعه در «مکتب حدیثی بغداد»


کتاب «مکتب حدیثی بغداد» پژوهشی است که برای آشنایی با خط فکری حاکم بر قلمرو اندیشه های حدیثی شیعه در بغداد در فاصله زمانی سده دوم تا نیمه قرن پنجم هجری صورت گرفته و به تازگی از سوی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده است.

به گزارش آستان نیوز، این مکتب حدیثی به سبب گرایش های عقلانی و هم زمانی آن با دوره طلایی اسلام و به ویژه برتری فرهنگی و سیاسی حکومت شیعی مذهب آل بویه و حضور برجسته ترین دانشمندان جهان تشیع به نمایندگی شیخ مفید، سید مرتضی و شیخ طوسی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
نویسنده در این اثر ضمن مروری اجمالی بر شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی بغداد، مبانی ویژگی ها و روش های فقه الحدیثی و نقد الحدیثی مکتب بغداد و اندیشه های بزرگان این مکتب را به دقت کاویده است.
به طور کلی این کتاب به بارزترین ویژگی های مکتب بغداد که آن را از دیگر مکتب های حدیثی جدا می کند از جمله، عقل گرایی، عدم حجیت خبر واحد، استفاده گسترده از اجماع، پایه گذاری دانش های حدیث شناختی و طرح مباحث اصولی و اجتهادی اشاره کرده است.
دکتر علیه رضاداد مولف این اثر، کتاب «مکتب حدیثی بغداد» را در 5 فصل تهیه و تنظیم کرده است که مروری بر تاریخ سیاسی و فرهنگی بغداد، مکتب حدیثی بغداد در گذر تاریخ، مبانی مکتب حدیثی بغداد و روش شناسی و ویژگی های این مکتب از عناوین فصل های این کتاب است.
جغرافیای مذهبی در عصر آل بویه، مکتب بغداد در عصر غیبت، حضور امامان معصوم(ع) در بغداد، نگاهی به آثار حدیثی شیخ طوسی، محدثان بغداد و علم رجال، پایه گذاری دانش های حدیث شناختی، فقه الحدیث و... برخی از مطالبی است که در این کتاب به آن پرداخته شده است.
کتاب «مکتب حدیثی بغداد» در شمارگان یک هزار نسخه و در قطع وزیری تدوین شده و در اختیار علاقه مندان به کتاب و کتاب خوانی قرار گرفته است.