نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/04/23     ساعت:   17:20:12
بازدید:   710
 
 
مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی: ظرفیت‌شناسی تمدنی یکی از کارهای مطالعاتی گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی است.

مدیر گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: ظرفیت شناسی تمدنی یکی از کارهای مطالعاتی این گروه است.


غلامرضا جلالی با اشاره به فعالیت‌های این گروه ابراز کرد: گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، با محوریت انقلاب و تمدن نوین اسلامی توانسته است همکاری‌های جدی طی چند سال گذشته با مؤسسه صدرا داشته باشد و در برگزاری هفته تمدن نوین اسلامی که چهارمین سال برگزاری آن را در پیش رو داریم، مطالعات تمدنی و تمدن شناسی از طریق این گروه دنبال می‌شود.
وی تصریح کرد: در سال جاری نیز این گروه عهده دار نگارش 10 مقاله در زمینه طبقه‌بندی و تقسیم علوم شده است تا گوشه‌ای از مطالعات تمدنی را نشان دهد.
جلالی ابراز کرد: یکی از کارهایی که در زمینه مطالعات تمدنی دنبال می شود ظرفیت شناسی تمدنی است. در این مطالعات ما دست کم به دو ظرفیت تمدنی پرداخته‌ایم که یکی ظرفیت تمدنی سادات و دیگری ظرفیت تمدنی عرفان اسلامی است.
وی ادادمه داد: در بحث تمدنی سادات یکی از مطالعات گسترده‌ای که این گروه دنبال کرده است، تدوین «اطلس تاریخ سادات ایران» از سده های نخست تا روی کار آمدن صفویه است. در چارچوب این مطالعات ما ایران را به مناطقی تقسیم کردیم و هر یک از اعضاء گروه مطالعه بخشی از تاریخ مهاجرت سادات به آن منطقه را به عهده گرفتند. این مطالعات تا سال 99 به پایان خواهد رسید.
این پژوهشگر با بیان اینکه در سال جاری حدود 5 جلد از مجلدات این کتاب به نشر رسیده است یا خواهد رسید، افزود: بخش نخست این مطالعات با عنوان مهاجرت سادات به زنجان، ابهر و سلطانیه است که به تازگی از مرحله چاپ خارج شده است و بخش دیگر نیز به تاریخ سادات خراسان، قم، اطفهان، کرمانشاه وسیستان و بلوچستان می‌پردازد که در آینده منتشر می‌شود.
وی تصریح کرد: در کنار این فعالیت‌ها بخش دیگری از حوز‌ه‌های مطالعاتی نیز به موضوع «عرفان اسلامی» می‌پردازد که به عنوان وجه مشترک جهان اسلام به ویژه در خراسان، افغانستان، ترکمنستان و آسیای مرکزی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
جلالی اضافه کرد: چنانچه در 70 درصد از کشورهای اسلامی عنصر عرفان به عنوان یک نقطه مشترک بین اهل سنت و شیعیان شمرده می شود و عامل وحدت بخش بسیار قوی است و همچنین از آنجایی که ما در خراسان بزرگ قرار داریم و شهر مشهد و دشت طوس جایگاه بسیار ویژه ای در تاریخ عرفان و تصوف اسلامی دارد، با استفاده از این ظرفیت تمدنی همگرایی بیشتری را در جهان اسلام شاهد خواهیم بود.
وی افزود: از همین رو لازم است اطلسی مشابه اطلس سادات نسبت به عرفان اسلامی در سراسر جهان حاضر و معاصر تدوین شود که ما باید با محوریت برگزاری کنگره‌ها و کنفرانس‌های داخلی از این ظرفیت به درستی بهره‌مند شویم.