نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/03/18     ساعت:   17:23:28
بازدید:   621
 
 
ملت ایران نباید پانزده خرداد را از یاد ببرند؛ بلکه این نهضت باید سرلوحۀ قضایای آنها باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در مقاله‌ای با عنوان تحلیل مسائل قیام ۱۵ خرداد در بیان امام خمینی (ره)، تصریح کرد: امام همواره تأکید داشتند که ملت ایران نباید پانزده خرداد را از یاد ببرند؛ بلکه این نهضت باید سرلوحۀ قضایای آنها باشد.


حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا جواهری، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در نشست «15 خرداد؛ مطلع انقلاب» از سلسله نشست‌های چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی که با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد؛ مقاله‌ای با عنوان «تحلیل مسائل قیام ۱۵ خرداد در بیان امام خمینی(ره)» ارائه کرد.

دکتر جواهری در مقدمۀ سخنش با اشاره به حدیثی از امام حسن مجتبی(علیه السلام)، اظهار داشت: مروت، بزرگواری، فرهیختگی، فرزانگی و مردانگی است که این صفت‌ها در منش امام راحل (رضوان الله تعالی علیه) جمع بود؛ آن بزرگوار، همواره در استفاده از بیت‌المال بسیار سختگیر بودند و جلوی سوء استفاده از آن را محکم و قاطع می‌گرفتند.

عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، قیام ۱۵ خرداد را برای پایداری انقلاب اسلامی ایران مؤثر و سودمند دانست و بیان کرد: امام، بارها واژۀ نهضت را برای قیام ۱۵ خرداد به کار بردند؛ نهضت حرکتی بادوام و تحولی ریشه‌دار و دراز مدت بوده که ممکن است به انقلاب برسد و در آن صورت انقلاب بخشی از نهضت خواهد بود. نهضت با تلاش‌های فکری فرهنگی آغاز می‌شود و با گسترش افکار جدید، رنگ سیاسی به خود می‌گیرد و به انقلاب می‌رسد و تفکر و اهداف آن پس از پیروزی انقلاب نیز می‌تواند ادامه یابد.

محمدرضا جواهری افزود: وقتی امام(ره)، تعبیر نهضت را به کار می‌بردند؛ یعنی نهضتی که در آن، انقلاب پدید آمده است و اکنون نیز می‌تواند همان اهداف و آرمان‌ها در پایداری انقلاب اسلامی ایران سودمند باشد.

وی با اشاره به بیانات سال ۱۳۵۶ بنیان‌گذار کبیر جمهوری اسلامی، خطاب به اتحادیۀ انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا، تأکید کرد: ایشان، بارها یادآوری می‌کنند که باید ۱۵ خرداد و ۱۹ دی جاوید و زنده نگه داشته شود و نباید آثار این نهضت محو شود. ملت ایران نباید پانزده خرداد را از یاد ببرند؛ بلکه این نهضت باید سرلوحۀ قضایای آنها باشد. زیرا که 15 خرداد مبدأ تفکر انقلابی است.

دکتر جواهری گفت: برمبنای سفارش‌های امام(ره)، باید سران مملکت بکوشند که جریان و نهضت ۱۵ خرداد و اهداف و آرمان‌های آن ادامه پیدا کند؛ اینکه امام(ره) بر واژۀ تفکر تأکید دارند، در واقع زنده ماندن تفکر الهی ۱۵ خرداد است که ضامن بقاء و دوام انقلاب اسلامی است.

حجت الاسلام و المسلمین جواهری در بخش دیگری از بیانات خود، به پرسش‌های مطرح شده از سوی امام راحل (ره) پرداخت و گفت: امام(ره) در نخستین سالگرد ۱۵ خرداد پس از پیروزی انقلاب، از آینده پژوهی قیام ۱۵ خرداد یاد می‌کنند و مسائلی را یادآور می‌شوند، از جمله اینکه: 15 خرداد چرا به وجود آمد؟ مبداء پدید آمدن آن چه بود؟ دستاوردش چه بود و اکنون چیست و بعدها چه خواهد شد؟ همچنین، ۱۵ خرداد را چه کسانی به وجود آوردند و دنبالۀ آن را چه کسانی تعقیب کردند و اکنون چه کسانی باید آن را دنبال کنند و پس از این امید به کیست؟

وی با بازخوانی سخن امام(ره) افزود: در واقع زنده بودن قیام ۱۵ خرداد در تحلیل این مسائل است؛ ما باید در جریان شناسی سیاسی جاری کشور، بتوانیم افرادی را که در مسیر تفکر امام (ره) و ۱۵ خرداد حرکت می‌کنند، بشناسیم.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا جواهری، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان سخنان خود، خاطر نشان ساخت که امام(ره) در جایی دیگر، از ۱۵ خرداد به عنوان مکتبی فکری یاد می‌کنند و یادآوری می‌فرمایند که این مکتب فکری باید به دیگر بلاد اسلامی هم، انتقال پیدا کند.