نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/01/22     ساعت:   18:11:44
بازدید:   893
 
 
نقاره‌خانۀ آستان قدس رضوی، دیرپاترین نقاره‌خانۀ مذهبی در ایران است.

نقاره‌زنی از آیین‌های کهن و باشکوه در حرم مطهّر رضوی است که بر اساس یک سنّت دیرینه همه‌روزه پیش از طلوع و غروب آفتاب و همچنین در اعیاد و جشن‌های ملّی و مذهبی انجام می‌شود. کتاب «تاریخ نقاره‌خانۀ رضوی» منتشر شد.


نقاره‌زنی از آیین‌های کهن و باشکوه در حرم مطهّر رضوی است که بر اساس یک سنّت دیرینه همه‌روزه پیش از طلوع و غروب آفتاب و همچنین در اعیاد و جشن‌های ملّی و مذهبی انجام می‌شود. نقاره‌خانه آستان قدس رضوی دیرپاترین نقاره‌خانه مذهبی در ایران است و با توجه به جایگاهی که در میان زائران و مجاوران این امام رئوف از گذشته تا به امروز داشته است، شناخت و بررسی تاریخ آن اهمیت دوچندان دارد. در این بین، اسناد ارزشمندی از امور اداری نقاره‌خانه در مجموعه اسناد مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی وجود دارد كه بخشی از نكات ناگفته در مورد نقاره‌خانه را روشن می‌سازد. آگاهی‌هایی که در کنار اطلاعات سایر منابع در این پژوهش توانسته تاریخ نقاره‌خانه حرم مطهّر امام رضارا به خوبی روشن کند.

کتاب «تاریخ نقاره‌خانه رضوی» از تازه‌های نشر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی است که با مشارکت سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی چاپ و روانه بازار شده است. هدف اصلی از انتشار این كتاب كه در راستای بزرگداشت انتخاب مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام صورت گرفته، تبیین جایگاه و اهمیت نقاره‌خانه حرم مطهّر رضوی در شناخت هویت تاریخی مشهد است.

این کتاب به قلم زهرا فاطمی مقدم در هفت فصل گردآوری شده و در آن مطالبی از سابقۀ نقاره‌نوازی در ایران، تاریخچۀ نقاره‌خانه آستان قدس رضوی، کارکنان و مشاغل نقاره‌خانه، سازها، وظایف و شیوۀ نقاره‌نوازی و ساختمان و محل نقاره‌خانه نگاشته شده است. بخش پایانی کتاب نیز حاوی تصاویری تاریخی از نقار‌ه‌خانۀ حرم مطهر است.

کتاب «تاریخ نقاره‌خانه رضوی» به همت محمدرضا نجفی و نرگس صالح‌نژاد ویراستاری شده است و صفحه‌آرایی آن را نیما نقوی بر عهده داشته است. این کتاب در قطع وزیری با شمارگان 500 نسخه از فروردین 1397 روانه بازار کتاب شده است.