نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/01/14     ساعت:   18:16:22
بازدید:   858
 
 
دین اسلام به عنوان دینی جهانی با فرهنگ‌های مختلف تعامل مثبت دارد.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی مهریزی در نشست علمی پژوهشی «نوروز، سنتی نیکو» که به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، گفت: دین اسلام به عنوان دینی جهانی با فرهنگ‌های مختلف تعامل مثبت دارد.


 حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی مهریزی در نشست علمی پژوهشی «نوروز، سنتی نیکو» که با حضور جمعی از محققان و استادان در بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، به  نسبت میان سنت های ملی و دینی و موارد تعارض در عرصه‌های پژوهشی در خصوص این مبحث پرداخت.
وی ابراز کرد: بحث نوروز به عنوان یک سنت ایرانی است که تعارضات این موضوع ابعاد و عرصه‌های پژوهشی مختلفی از جمله کلامی، روایی و فقهی دارد.
دکتر مهریزی مناسبت‌ها، نامگذاری‌ها، زبان، پوشش و لباس و آداب و رسوم را از عرصه‌های مختلف مناسبت‌های ملی در فرهنگ‌های مختلف برشمرد.
وی در ادامه به تبیین تناسب نوروز با دین مبین اسلام پرداخت و تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که ما داریم این است که موضوع تناسبات ملی و دینی را از نگاه کلان منظومه دینی نمی‌نگریم. اگر دینی می‌خواهد جهانی شود و مخاطبش همه جهانیان است و همه را به این دین دعوت می‌کند ،در کنار آن باید به خرده فرهنگ‌ها نیز توجه داشته باشد.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی مهریزی با بیان اینکه اقتضای جهانی بودن این است که بتوان با فرهنگ‌های مختلف تعامل مثبت داشت، ابراز کرد: بحث پذیرش تفاوت‌ها و تکثرها در سطوح مختلف مورد توجه است. تفاوت‌ها و تکثرها در بطن آموزه‌های اسلامی پذیرفته شده است و تفاوت و تکثر در راز بقا و زیبایی است.
وی ادامه داد: داستان پیامبران در قرآن بسیار زیباست و همه با هم متفاوت است. این تفاوت‌ها بر اساس تکثر صورت می‌گیرد. تعامل اسلام با فرهنگ‌های مختلف، عنصر تکثر در آموزه‌های دینی است. تکثر در دیدگاه‌ها زیاد است و این نگاه متکثر برگرفته از آموزه‌های  دینی و قرآن است.
مهریزی خاطر نشان کرد: به طور کلی، حدود 14 روایت در خصوص نوروز در منابع شیعه و سنی دیده شده است. این روایات از مرحوم صدوقی، کلینی، بخاری و... است که هر کدام به گونه‌ای نقل کرده‌اند.