نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1396/12/26     ساعت:   17:44:45
بازدید:   870
 
 
نشست علمی «بررسی الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در بیانات آغاز سال» به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.

روز گذشته بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی شاهد حضور استادان و پژوهشگران و محققانی بود که در تالار شیخ طبرسی بنیاد برای برگزاری نشست علمی «بررسی الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در بیانات آغاز سال» گردهم آمده بودند. در این مراسم افزون بر مدیرعامل بنیاد، رئیس پژوهشکده دولت اسلامی و مدیر عامل مؤسسه فرهنگی خراسان و نیز عضو سابق شورای شهر مشهد از دیدگاه‌های گوناگون سخنان مقام معظم رهبری را بررسی کردند.


از سری برنامه‌های «بر بال اندیشه؛ میزبانی در حریم علمی عالم آل محمد (علیهم السلام)» که در آستانۀ آغاز سال نو به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار می‌شود، روز گذشته نشست علمی «بررسی الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در بیانات آغاز سال» به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.

در ابتدای این نشست که با حضور استادان حوزه و دانشگاه و محققان و پژوهشگران در تالار شیخ طبرسی بنیاد برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید محمود مرویان حسینی به افزایش صددرصدی منشورات بنیاد در سال 1396 اشاره داشت و در تبیین اهداف برگزاری نشست سخنانی ایراد کرد.

مدیر عامل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: امیدواریم سال آینده نیز سالی همراه با عدالت و پیشرفت با رویکرد تقویت کارهای جهادی و انقلابی در کشور و همچنین ایستادگی در برابر زیاده خواهی‌ها در صحنه بین المللی باشد.

مرویان حسینی یکی از کارهای ابتکاری را بیانات رهبری در دهۀ گذشته همزمان با آغاز سال نو در حرم مطهررضوی ذکر کرد و افزود:  مقام معظم رهبری همه ساله در کانون قدسی حرم مطهر رضوی که ولی نعمت مادی و معنوی و فکری همه ایرانیان هستند، حاضر می شوند و در جمع زائران و مجاوران با حضور قومیت‌ها و ملیت‌های مختلف پیام آن سال را تبیین می‌کنند.

وی ادامه داد: پیام سال همچون قطب نمایی است که تمام جهت گیری های کشور با ملاحظات فرصت ها، تهدیدها و امکانات و ضرورت‌های نظام اسلامی از سوی مقام معظم رهبری تبیین می‌شود و در راستای آن می توان رویکردها و برنامه‌های جدیدی اتخاذ کرد.

بخش دیگر نشست به سخنان دکتر ناصر فخاری، رئیس پژوهشکدۀ دولت اسلامی اختصاص داشت. وی با اشاره به اینکه اصل 110 قانون اساسی، سیاست گذاری کلی نظام را بر عهده رهبری گذاشته است، تصریح کرد: جریان کلی نظام در ابتدای هر سال، طراحی می‌شود و سایرین ذیل این سیاست‌ها برنامه‌ریزی می‌کنند.
دکتر فخاری با بیان اینکه گفتمان به معنای جاری و ساری شدن یک مفهوم و معرفت در برهه‌ای از زمان است، تصریح کرد: برای جاری و ساری شدن سخنان رهبری، بیانات ایشان باید تبدیل به گفتمان شود.

رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی گفتمان انقلاب اسلامی گفت: رهبر معظم انقلاب از قدرت ولایتشان، سلبی و ایجابی استفاده می کنند و به هدایت گفتمانی اعتقاد دارند.
فخاری ادامه داد: الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب در بیانات آغاز سال به این صورت است که معظم له اول مفهوم سازی، دوم واژه سازی، سوم گفتمان سازی و چهارم نهادسازی می کنند.
فخاری بیان کرد: مسیر گفتمان سازی رهبر معظم انقلاب شامل مفهوم سازی، واژه سازی، تکثیر اصطلاحات، منظومه سازی مفاهیم (شبکه سازی مفاهیم)، نظریه سازی، ادبیات سازی، تولید و تکثیر انبوه اطلاعات است و از این ابزار در ابلاغ پیام های آغاز سال استفاده می کنند.
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی گفتمان انقلاب اسلامی گفت: بیانات رهبری سه جنس ارزشی، توصیفی و تجویزی دارد و منظومه فکری معظم له از ابتدا مشخص بوده و برای هر کس که این منظومه را درک کند، پیش بینی پیام آغاز سال معظم له و خط مشی ایشان کاملا آسان است.

در بخش سوم نشست علمی «بررسی الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در بیانات آغاز سال»، میزگرد علمی با حضور محمد سعید احدیان، محمد سهیلی و دکتر ناصر فخاری تشکیل شد. سخنگوی نخست این میزگرد مدیرعامل مؤسسۀ فرهنگی خراسان بود که اظهار داشت: کلید واژه‌ها در تأمین محتوا و مباحث و مسائلی که در سخنان مقام معظم رهبری مطرح می‌شود، بسیار مهم است و باید تحلیل شود.

محمد سعید احدیان تصریح کرد: یکی از محورهای مهم سخنان ایشان این است که بیانات و فرمایشات ایشان قائل بر مبنا است و بر اساس الگوی رفتاری روشنی اتفاق می‌افتد. سخنان ایشان یک نگاه منظومه‌ای دارد و مکمل همدیگر است. راهبردها در آن مشخص شده و یک مدل رفتاری مطرح می‌شود. این راهبردها، در موضع‌گیری‌هایی که در آغاز سال مطرح می‌شود از اهمیت به سزایی برخوردار است.
احدیان، به محور بعدی که زمان و مکان سخنان مقام معظم رهبری است، اشاره کرد و افزود: بیانات در آغاز سال و در حرم علی بن موسی الرضا(علیه السلام) مطرح می‌شود. این سخنرانی کاملاً هوشمندانه است تا پیام مؤثر و تأثیر گذارتر باشد.

مدیر عامل مؤسسه فرهنگی و هنری خراسان، گفتمان سازی، کلید واژه سازی و موضع گیری را از محورهای دیگر سخنان مقام معظم رهبری دانست و تصریح کرد: تمام این موارد ذیل یک بسته‌ای است که با پیام نوروزی شروع می‌شود و طی فرایندی سخنرانی اتفاق می‌افتد. سخنرانی بیانات رهبر در آغاز سال، خلاصه شده بیانات ایشان طی سال است و اجمال شده سبک رهبری حضرت آقاست.

سخنگوی بعدی این میزگرد، دکتر محمد سهیلی عضو سابق شورای اسلامی شهر مشهد بود که به تحلیل محتوای بیانات مقام معظم رهبری و نتیجه‌گیری‌ها از این سخنان اشاره و عنوان کرد: یکی از ویژگی‌های سخنان رهبری در بارگاه منور رضوی، پخش آن به صورت زنده و مستقیم است که با حضور خیل عظیم زائران و مجاوران  و مسئولان کشوری و لشکری صورت می‌گیرد و پیام سال در این بیانات مطرح می‌شود. 
سهیلی افزود: مسئولان باید پیگیر تحقق مطالب ایشان باشند و به صورت جدی به این مهم اهتمام ورزند تا گام های بلندی برای ارتقای نظام برداشته شود و باید این منظومه فکری را تحلیل کنیم.
عضو سابق شورای شهر مشهد، اضافه کرد: ما باید به عنوان حلقه‌های یک منظومه باشیم تا بتوانیم به واقعیت موضوع پی ببریم.
وی به مهم‌ترین واژگان در بیانات مقام معظم رهبری در حرم امام رضا(ع) اشاره کرد و گفت: تکرار واژگان از دو شاخص باید مورد بررسی قرار گیرد؛ «عزت ملی» از جمله واژگانی است که 15 سال در فرمایشات ایشان تکرار شده است. در این 5 سال اخیر در فرمایشات ایشان بدون استثناء « اقتصاد مقاومتی» بیان شده است. 

نشست علمی «بررسی الگوی گفتمانی رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در بیانات آغاز سال» با جمع بندی محتوا توسط دکتر ناصر فخاری به کار خود پایان داد. گفتنی است این نشست، مقدماتی بوده و بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در ادامۀ نشست‌های علمی تخصصی خود در سال 1397 نیز در همین زمینه برنامه‌هایی برگزار خواهد کرد.

 

گزارش تصویر نشست

 

اخبار مرتبط: