نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1396/11/14     ساعت:   19:49:57
بازدید:   852
 
 
پژوهشگر حوزه مطالعات قرآنی؛ قرآن‌های خطی به لحاظ اثبات اصالت قرآن و تاریخ کتابت اهمیت دارند.

پژوهشگر حوزه مطالعات قرآنی گفت: قرآن‌های خطی از دیدگاه اثبات اصالت قرآن و تاریخ کتابت از اهمیت به سزایی برخوردار است. 


استاد دکتر مرتضی کریمی‌نیا، در نشست تخصصی «اهمیت نسخه شناسی قرآنی و ضرورت تحول آن»، که در 14 بهمن ماه سال جاری، با حضور جمعی از پژوهشگران و محققان گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژو‌هش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در تالار شیخ طوسی بنیاد پژو‌هش‌های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، سبک‌های مختلف کتابت قرآن در قرن‌های مختلف و فواید نسخه نویسی و تحولات آن را تببین کرد.
مرتضی کریمی نیا گفت: به تقریب در سراسر موزه‌‏ها و گنجینه‏‌های دنیا می‏‌توان نسخه‏‏‌های خطی قرآن را دید که با خطوط مختلف اسلامی (کوفی، حجازی، نسخ و ریحان) کتابت شده‌‏اند. قرآن‌های خطی هم از حیث تاریخ کتابت و اثبات اصالت قرآن و هم در بررسی علوم قرآنی (همچون علم قرائات، علم رسم المصحف، جمع و تدوین قرآن، علم وقف و ابتدا و علائم به‏ کار رفته برای آن، تقسیمات قرآن و نظام‏ شمارشی آیات)، حائز اهمیت‌ بوده و همچنین از دیدگاه ارزش‌های هنری به کار بسته در نسخ مانند نوع خط و تذهیب نیز قابل توجه ‏‌است.
این پژوهشگر، با بیان اینکه، آشنايی با تمامی دستاوردهای علمی دنيای جديد از هر نوع و روشی برای عالمان و محققان ما ضرور است، اظهار کرد: بخش مهمي از مطالعات قرآنی و تفسيری امروز به زبان عربی در جهان عرب و به ويژه در شمال آفريقا توليد می‌شود که بخشی بزرگ از آن در فضای علمی ما ناپيداست.
کریمی‎نیا در این نشست به تشریح دسته‌بندی انواع قرآن‌نویسی، نخستین نسخه‌هایی که باید تفکیک شود، نسخه شناسی حجازی یا مایل، سبک جدید کوفی شامل کوفی مشرقی و ایرانی، انواع خطوط مختلف غیر کوفی و... پرداخت.
این پژوهشگر علوم قرآنی، با اشاره به تفاوت نسخه‌های حجازی و کوفی تصریح کرد: سطر‌بندی نامنظم، استفاده حداکثری از پوست، عدم وجود تذهیب و سرسوره‌نگاری، مصاحف عمودی، رسم ناقص در کتابت صداها و نشانه‌گذاری پایان آیات از ویژگیهای نسخه‌های حجازی است.
وی، همپچین افزود: از قرن اول تا پایان قرن سوم، قرآن‌های حجازی و کوفی کاتب مشخصی ندارند. این قرآن‌ها به طور معمول به اهل بیت(ع) نسبت داده می‌شوند. تنوع خطوط در قرون میانه به وجود آمده است و در نسخ کوفی، آرام آرام، به سمت نسخی که راحت‌تر خوانده می‌شود می‌رویم. 
کریمی‌نیا، به فواید و ارتباط نسخه شناسی قرآن اشاره کرد و گفت: یکی از فواید نسخه شناسی این است که نسخه شناسان، مهم‌ترین آثار عالمان گذشته و نسخه‌های کهن را می‌شناسند و می‌توانند قدمت، اهمیت و ارتباط آن نسخه با دیگر آثار مرتبط را شرح دهند. اگر این آثار نبودند ما هیچ اطلاعی از قرون 5 و 6 نداشتیم.
 وی در ادامه با تشریح شاخه‌های مختلف علوم قرآنی و ارتباط آن‌ها با یکدیگر، عنوان کرد: تاریخ هنر معماری، تاریخ ادبیات، تاریخ اجتماعی، تاریخ صنایع، از شاخه‌های مختلف علوم قرآنی به شمار می‌روند که به لحاظ خوشنویسی، تذهیب، معماری با الگوهای هنری و گیاهی در قرآن، نسخه‌های قرآنی از حیث ترجمه‌های فارسی قدیم و ... از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.