نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/07/23     ساعت:   18:57:25
بازدید:   338
 
 
همزمان با ایام دهه پایانی ماه صفر؛ وبینار تخصصی « امام رضا(ع)؛ مناظرات و گفت‌وگوهای ادیانی» برگزار شد

همزمان با ایام دهه پایانی ماه صفر، وبینار تخصصی با عنوان «امام رضا(ع)؛ مناظرات و گفت‌وگوهای ادیانی؛ انگیزه‌ها، آموزه‌ها و تحلیل محتوا» با همکاری سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.


به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، پروفسور همایون همتی، استاد مدعو دانشگاه‌های آلمان در ابتدای این نشست عنوان کرد: امام رضا(ع) به جز الگو بودن در مقام‌های فقهی، فلسفی، کلامی و... در ادبیات گفت وگویی نیز سرمشق و الگو برای مسلمانان و کل بشریت هستند.

وی ابراز کرد: امام علی(ع)، امام صادق(ع) و امام سجاد(ع) در مناظرات و بحث‌های دینی، درون‌دینی و برون‌دینی میراث ارزشمندی را برای مسلمانان و بشریت به ارمغان گذاشتند، اما محتوای مناظرات امام رضا(ع)، ایدئولوژی و روشمند بودن سخنان و همچنین ادبیات خاصی که داشتند، متفاوت از سایر ائمه است.

همتی ادامه داد: در جهان کنونی که نظام سلطه‌گر به دنبال اختلاف‌افکنی و سلطه خود در جهان است، صرفا نباید به یک سلسله مباحث نظری و تئوریک اکتفا کرد، پیروان ادیان می‌توانند همدلانه به بحث‌های درون دینی و بینادینی رو بیاورند.

وی افزود: جریانات مختلف، تظاهرات خیابانی، فعالیت‌های دانشگاهی بر علیه اسلام، شبهه افکنی‌ها و... در دنیا بی‌پاسخ مانده است و ما می‌توانیم از مناظرات امام رضا(ع) و محتوای آموزشی اهل بیت(ع) استفاده کنیم و مطالب عمیق و ارزشمندی ارائه دهیم؛ ادیان می‌توانند در این خصوص با هم پروژه‌های علمی، الهی و فلسفی انجام دهند.

به گفته این استاد دانشگاه آلمان، هجوم بنیان‌افکن علیه آموزه‌های دینی و میراث ارزشمند دین و اخلاق آغاز شده و با پشتیبانی‌های دشمنان اسلام ادامه دارد، از همین رو همکاری و هم‌افزایی هر چه بیشتر پیروان ادیان و مذاهب اسلامی ضروری و لازم است و باید به گفت‌وگوی ادیان رو بیاوریم.

وی یکی از ویژگی‌های گفت‌وگوی ادیانی امام رضا(ع)، را تسلط این امام به زبان‌های مختلف، اعتماد به نفس بالا و علم ایشان به عرفان، فلسفه، فقه، انسان‌شناسی و خداشناسی و... ذکر کرد و گفت: مراعات ادب در گفت و گو، قدرت برهان و استدلال امام، توجه به افق‌های فکری و... از دیگر ویژگی‌های مناظرات امام رضا(ع) با ادیان و مذاهب مختلف است.

 

گفت‌وگوی ادیان و همگرایی

محمود واعظی، رئیس مرکز مطالعات عالی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران نیز در ادامه این نشست وبیناری، با بیان اینکه مبنای گفت‌وگو با بشر آغاز شده است، گفت:در طول تاریخ مسئله مناظرات به نحوه تقابل و شکست رقیب تلقی شده و به نوعی منجر به منازعه و حتی درگیری‌های فیزیکی می‌شد، اما پس از جنگ جهانی دوم رفته رفته این بحث به سمت همگرایی و صلح و امنیت رفته است.

وی مدل گفت‌و‌گویی در اسلام که در متن قرآن و سنت اهل بیت(ع) آمده و سرآمد آن در دوران زندگی حضرت رضا(ع) است را  بی‌نظیر دانست و خاطر نشان کرد: ظرافت‌هایی در الگوهای مناظراتی در اسلام مشاهده شده است که در هیچ گفت و گویی دیده نشده است.

واعظی گفت: روش گفت‌وگو در اسلام توسط اولین مفسر قرآن یعنی رسول گرامی اسلام(ص) تبیین شده و تا زمان امام علی(ع) ادامه دارد، اما می‌توان ادعا کرد، هیچ زمانی در دوره 250 ساله مکتب اسلام، بستر گفت و گوهای ادیانی همانند دوره امام رضا(ع) فراهم نشده بود زیرا باب ترجمه‌های متعدد در دوران زندگی این امام همام گشوده شده است.

وی اضافه کرد: با سفر امام رضا(ع) به ایران و قبول ولایتعهدی ایشان تمدن ویژه‌ای شکل گرفت و وظیفه ما این است که مطالعات بیشتری در این خصوص داشته باشیم.

رئیس مرکز مطالعات عالی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران تصریح کرد: قرار گرفتن حضرت در مقام پرسشگری، ترک مجلس در هنگام نماز و سایر ویژگیها ساختارهایی را شکل داده است که باید از تک تک آن الگو برداری کنیم.