نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/07/19     ساعت:   17:52:14
بازدید:   407
 
 
به همت نمایندگی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در قم اسناد و مصادر کتاب عیون اخبار الرضا(ع) بررسی شد

اسناد و مصادر کتاب عیون اخبار الرضا(ع) به همت نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم، بررسی شد. به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی...


اولین نشست از سلسله نشست‌های علمی نخستین سوگواره علمی فرهنگی امام رضا(ع)، با موضوع «اسناد و مصادر کتاب عیون اخبار الرضا(ع)» در قالب وبینار با حضور دکتر ملکی تراکمه‌ای پژوهشگر پژوهشکده اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی و حجت‌الاسلام محمد کاظم رحمان ستایش استاد حدیث پژوه برگزار شد.

در ابتدای این نشست حجت‌الاسلام محمد کاظم رحمان ستایش استادیار دانشکده الهيات و معارف اسلامي قم با بیان اینکه کتاب عیون اخبار الرضا(ع) کتابی نقلی است و ارزش‌گذاری منابع و مصادر در نقد و ارزیابی این کتاب موثر است، گفت: واژه عیون به معنای گزیده و گزینش اخبار و اطلاعات است و کلمه اخبار نیز به معنای خبر و حدیث است اما در دوره‌های گذشته اخبار به معنای تاریخ و داده‌های اطلاعاتی درباره یک موضوع تعبیر می‌شد.

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: بخشی از اطلاعات این کتاب به معرفی امام رضا(ع)، امامت ایشان، گزیده‌هایی از روایات به ویژه روایات جامع و همچنین گزارش‌هایی از رفتارهایی که امام در طول زندگی داشتند و در نهایت شهادت ایشان و حتی زیارت‌نامه‌ها و کرامات امام اختصاص دارد.

وی در ادامه با اشاره به هدف نگارش شیخ صدوق نگارنده کتاب عیون اخبارالرضا(ع) از این کتاب گفت: شیخ صدوق در مقدمه کتاب فلسفه نگارش کتاب عیون اخبارالرضا(ع)، اهدا به کتابخانه صاحب‌ بن عباد که ادیب، نویسنده، شاعر و وزیر شیعه ‌مذهب دربار رکن‌الدوله دیلمی بود و نقش مهمی در تشیع مردم اصفهان داشته، ذکر کرده است.

حجت‌الاسلام رحمان ستایش افزود: اساس تالیف این کتاب، معرفی امام رضا(ع) و تببین اخبار امام است و بنای آن مصادر و منابع است که در اعتبار سنجی این کتاب مهم است.

ملکی تراکمه‌ای پژوهشگر پژوهشکده اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی نیز در ادامه این نشست به منابع کتاب عیون اخبار الرضا(ع) اشاره کرد و گفت: کتاب«الاوراق محمد بن یحیی صولی» یکی از منابع کتاب عیون اخبارالرضا(ع) بشمار می رودکه بخش‌هایی از این کتاب بر جای مانده و متاسفانه بخش مربوط به دوره امام رضا(ع) در دسترس نیست.

وی تصریح کرد: کتابهای «اخبار فاطمه(س)» و «اخبار زید» از محمد بن زکریا جوهری ،«صحیفه الرضا؛ مسند الرضا» از احمد بن عامر طائی، «تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)»،«علی بن ابراهیم»، «الکافی» و.... از دیگر منابع کتاب عیون اخبارالرضا(ع) بشمار می‌رود.

این پژوهشگر همچنین در ادامه به کتاب‌هایی که عیون اخبار الرضا(ع) مصدر و منبع آنها بوده است، اشاره کرد و گفت: «الارشاد فی معرفه حجج الله علی العباد»، «الثاقب فی المناقب»، «مکارم الاخلاق»،«مشکات الانوار»،«مناقب آل ابی طالب»، «وسائل الشیعه»، «تفسیر صافی نوادر الاخبار» و... از جمله کتاب‌هایی است که از کتاب عیون اخبار الرضا(ع) بهره برده‌اند.