نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/07/10     ساعت:   16:39:47
بازدید:   482
 
 
به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی؛ کتاب «گفتمان‌های تفسیری شیعه در کوفه» منتشر شد

«گفتمان‌های تفسیری شیعه در کوفه (دو قرن نخست هجری)» عنوان کتابی است که به‌تازگی از سوی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی منتشرشده است. به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی...


کتاب «گفتمان‌های تفسیری شیعه در کوفه» تاریخ تحلیلی تفسیر شیعه را دریکی از بسترهای مهم تاریخی یعنی مقطع زمانی دو قرن نخست هجری بررسی کرده است؛ این اثر به تبیین هویت تاریخی تفسیر شیعه در کوفه پرداخته و به کشف گفتمان‌هایی که از دل وقایع و پدیده‌ها برخاسته و یا خود وقایع ساز شده‌اند اهتمام دارد.

در این اثر، استفاده از شیوه گفتمان‌کاوی که از روش‌های سودمند در موضوعات تاریخی است به یاری پژوهشگر آمده تا فضای کلی تفسیر شیعه و شاخه‌ها و فروع آن را با دقت بیشتری مورد کشف و استخراج قرار دهد.
گفتمان‌های شیعه‌بنیان با محوریت امامت و ولایت که در صدر گفتمان‌های تفسیری کوفه است، نشان می‌دهد این بوم تاریخی نقش بسزایی در پدیداری و شکوفایی تفسیر قرآن توسط شیعیان داشته و توانسته آن را به شهرهای شیعه‌نشین دیگر نیز منتقل سازد.
کتاب «گفتمان‌های تفسیری شیعه در کوفه» در 5 فصل پیرامون موضوعاتی همچون ادبیات پژوهش، چیستی مطالعه تاریخی و رویکردهای موجود به تاریخ تفسیر، جغرافیای کوفه و وضعیت تشیع و تفسیر در آن، پدیداری و شکل‌گیری تفسیر شیعه در کوفه و شکوفایی و تثبیت شیعه در کوفه می‌پردازد.
مؤلف در بخش مقدمه این کتاب آورده است: تاریخ تفسیر یکی از زیرشاخه‌های تاریخ علم است که گام‌های آغازین و بنیادین خود را برمی‌دارد. تاکنون در حوزه شیعه به تاریخ تفسیر در شهر کوفه به‌گونه‌ای تحلیلی نگریسته نشده است، درحالی‌که توجه به آن می‌تواند تأثیری عمیق و معنادار بر تاریخ تفسیر شیعه به‌طور عام و امامیه به‌طور خاص داشته باشد؛ بنابراین باید به تبیین هویت تاریخی تفسیر شیعه در کوفه بر پایه ادوار شکل‌دهنده آن و گفتمان‌هایی که از دل وقایع و پدیده‌ها برخاسته‌اند و واقعه ساز شده‌اند، توجه ویژه کرد.
ضرورت پژوهش تاریخ‌مند درباره تفسیر شیعه، رویکردهای موجود در تاریخ تفسیر، گذری کوتاه بر جغرافیای کوفه، وجود فرقه‌های متعدد با گرایش‌های شیعی، مؤلفه‌های هویت‌بخش گفتمان امامت، اختلاف‌نظر در موضوع امامت و... از دیگر موضوعات مطرح‌شده در این کتاب است.
مریم ولایتی کبابیان عضو هیئت‌ علمی دانشگاه قران و حدیث کار تألیف و مهدی انواری‌نسب نیز کار  ویرایش این کتاب را بر عهده داشته است.
گفتنی است؛ کتاب حاضر در شمارگان 100 نسخه و در قطع وزیری تهیه و تدوین‌شده و در اختیار علاقه‌مندان به کتاب و کتاب‌خوانی قرارگرفته است.