نویسنده:   غلامرضا کحلکی     تاریخ نگارش:   1399/04/14     ساعت:   17:49:12
بازدید:   502
 
 
همایش «جایگاه امام رضا(ع) در فرهنگ ملل» برگزار شد

به همت نمایندگی قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و با مشارکت مؤسسه آموزش‌های کوتاه‌مدت و فرصت‌های مطالعاتی جامعه المصطفی(ص) العالمیه در سالن همایش‌های این موسسه برگزار شد. به گزارش اداره روابط عمومی و بین‌الملل آستان قدس رضوی...


همایش نیم روزه «جایگاه امام رضا(ع) در فرهنگ ملل»  با محوریت سخنرانی اساتیدی از کشورهای اسلامی با حضور مسئولین جامعه المصطفی(ع)، اساتید و طلاب سطوح عالی این مرکز که به‌صورت خاص دعوت‌شده بودند برگزار شد.  

استادان این نشست علمی، حجت‌الاسلام‌والمسلمین«فضیل ریال» از کشور الجزایر حجت‌الاسلام‌والمسلمین «عبدالله دقاق» از بحرین، حجت‌الاسلام‌والمسلمین «سید احمد رضوی» از شبه‌قاره هند، خانم «آسیه آدم علیو» از کشور نیجریه و خانم «رکسانا الیزابت از آرژانتین» بودند. جلسه با صلوات خاصه امام رضا علیه‌السلام و پخش کلیپی از گزارش عملکرد دفتر قم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی و اهداء تبرکی حرم مطهر حضرت علی بن موسی‌الرضا علیه‌السلام توسط خادم یاران رضوی به میهمانان آغاز گردید.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر علی راد، رئیس دفتر قم بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی، در ابتدای همایش «جایگاه امام رضا(ع) در فرهنگ ملل» در این مؤسسه با اشاره به روایتی از امام رضا که فرمودند: خداوند رحمت کند کسی که امر ما اهل‌بیت(ع) را احیاء می‌کند، گفت: احیای امر اهل‌بیت(ع)، از سویی وظیفه و تکلیف ما و از سویی مطالبه ائمه(ع) از همه است.

وی افزود: لذا اگر فیلم، جریان، رسانه و هنری به احیای امر امام اهتمام کند مورد خواسته خداوند و ائمه است زیرا بر اساس مبانی کلامی ما، دعای امام قطعاً مستجاب است و در جمله فوق هم در حقیقت امام فرموده‌اند: کسی که امر اهل‌بیت را احیا کند قطعاً مشمول رحمت خدا واقع خواهد شد.

دکتر راد افزود: دعای ما ممکن است مستجاب بشود و یا نشود ولی دعای امام قطعاً اجابت می‌شود، لذا اگر ما محبین حضرت به امر ایشان اهتمام بورزیم قطعاً عنایت الهی شامل حال ما خواهد شد.

تأکید بر احیای امر اهل‌بیت(ع)

دکتر راد بابیان اینکه این اجلاسیه یکی از مصادیق احیای امر اهل‌بیت(ع) است؛ تصریح کرد: احیای امر اهل‌بیت چیست؟ یکی از اضلاع و ابعاد این احیاء، احیای کرامت وجودی انسان است زیرا انسان ذاتاً شایسته کرامت و کرامت، هدیه اعطایی خداوند است.

ریاست دفتر قم بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی، افزود: بعد دوم کرامت، جهاد و مقاومت است؛ کرامت منهای جهاد و مقاومت میسور نیست و جوامعی که امروزه در جهان در حال از دست دادن کرامت خود هستند به علت این است که عنصر جهاد و کرامت را رها کرده‌اند؛ پس میان دو مقوله جهاد و کرامت، ملازمه و پیوند است و کرامت صرفاً ادعا و شعار نیست.

کرامت و جهاد در پیوند باهم‌اند

وی بیان کرد: اگر می‌خواهیم کرامت اعطایی خداوند را حفظ کنیم و جامعه ما کریمانه بماند باید بر عنصر جهاد در تمامی ابعاد یعنی جهاد اقتصادی، فرهنگی، علمی، هنری، خبری و نظامی توجه داشته باشیم و امروز جامعه المصطفی مصداق جهاد در عرصه فرهنگ و علم است.

رئیس دفتر قم بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی، اظهار کرد: امروزه مطالعات و پژوهش‌های فرهنگی از ضروریات حوزه دین، جامعه‌شناسی، سیاست و اقتصاد است و ناگزیر به شناخت فرهنگی از یکدیگر هستیم.

وی با اشاره به برخی اهداف این همایش، افزود: ما در این همایش به دنبال این هستیم که بدانیم شیعیان ملل مختلف دارای چه آئین‌های فرهنگی در مورد امام رضا(ع) هستند؛ در ایران اقوام مختلفی مانند کرد و لر و آذری و ... وجود دارند و هرکدام رسوم و آداب عزاداری و اظهار محبت متنوعی دارند؛ در اینجا دنبال آن هستیم که این ابراز محبت در دنیای اسلام نسبت به امام رضا(ع) چگونه است؟

هم‌افزایی و همگرایی شیعیان برای مقابله بافرهنگ غرب

دانشیار پردیس فارابی دانشگاه تهران، اظهار کرد: این اجلاسیه، اولین گام برای هدف مهم دیگر یعنی هم‌افزایی و همگرایی شیعیان برای مقابله بافرهنگ غرب است ؛ مفهوم زیارت، بسترساز فرهنگ است و می‌توانیم در این بستر، همگرایی و هم‌افزایی داشته و به‌تقریب فرهنگی ملل جهان اسلام کمک کنیم.

دهه کرامت را جهانی کنیم

وی اضافه کرد: حرکت به‌سوی اجماع فرهنگی شیعه با محوریت دهه کرامت از دیگر اهداف این اجلاسیه است؛ همان‌طور که در بحث عاشورا خرافاتی رخنه کرده است باید پیش‌دستانه دهه کرامت را مدیریت کرده و به آئینی واحد تبدیل و به اجماع فرهنگی برسیم و این دهه را در کشورهای اسلامی، نهادینه کنیم.

راد بیان کرد: تعریف المان و نمادهای مشترک، پایش ادبیات رضوی در جهان اسلام و جهان شامل شعر و نثر و داستان و ... از اهدافی است که می‌توانیم دنبال و همایشی بین‌المللی را برگزار کنیم، همچنین هنر و موسیقی اسلامی را به خدمت کرامت و جهاد و مقاومت بگیریم.

وی افزود: این اجلاسیه ازجمله برنامه‌های جشنواره سیره امام رضا(ع) است که با پیام آیت‌الله جوادی آملی از ابتدای دهه کرامت آغاز شد، همچنین در طول این دهه، وبینارهای مذهبی حدیث کرامت در حال برگزاری است و مجموعه محتواها در کتاب حدیث کرامت منتشر خواهد شد.

سخنرانی حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمدی میانه‌جی

در ادامه حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمود احمدی میانه‌جی، رئیس مؤسسه آموزش‌های کوتاه‌مدت و فرصت‌های مطالعاتی جامعه المصطفی(ص)، در این همایش «جایگاه امام رضا(ع) در فرهنگ ملل در این مؤسسه، گفت: ابتدای دهه کرامت با تولد یک بانوی بزرگوار شروع و در انتها هم با تولد آقایی کریم که نماینده 14 کریم بزرگوار است ختم می‌شود.

وی افزود: امروز گمشده بشریت، نبود کرامت است؛ امروز در خیابان‌های آمریکا فریاد برای نبود کرامت و علیه حاکمیت لئیمان و نبود حاکمیت انسان‌های کریم است و چنین اجلاسیه‌هایی این پیام را به دنیا مخابره می‌کند که جهان باید به دست افراد باکرامت مدیریت شود.

میانه‌جی تصریح کرد: دهه کرامت به نقش بانوان در گفتمان کرامت اشاره دارد و تداعی‌کننده عزم و قاطعیت و اراده آهنین زنان بزرگ جهان اسلام و یادآور تمام خوبی‌ها است؛ دهه کرامت یادآور مهر و وفای خواهری دلداده است که به غربت تن داده و مرگ در جوانی برای او آسان می‌شود.

کرامت به معنای جود و سخا و بزرگواری است

رئیس مؤسسه آموزش‌های کوتاه‌مدت و فرصت‌های مطالعاتی المصطفی(ص)، اظهار کرد: کرامت به معنای جود و سخا و بزرگواری است ؛ پیامبر فرمود: «مردی بزرگوار است که تقواپیشه است و از گناه دوری می‌کند»؛ کریم کسی است که حوادث ناگوار در روح او اثر نمی‌گذارد و از چیزی که لئیم به آن افتخار می‌کند بیزار است.

وی اضافه کرد: لئیم کسی است که مال را به‌وسیله آبرو حفظ می‌کند و کریم کسی است که آبرو را با بخشش مال حفظ می‌کند.

وی افزود: پیامبر فرمود که ریشه هر معصیت و گناهی حب دنیاست، امام علی(ع) فرمودند که دنیا انسان را خوار و ذلیل می‌کند و کرامت بدون تقوا حاصل نمی‌شود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین احمدی میانه‌جی اضافه کرد: در این جلسه از هر ملیتی به‌صورت نمادین افرادی حاضر هستند تا پیامی از قم به دنیا مخابره شود که این جلسه نماد مقاومت کریمان در برابر لئیمان است؛ امروز در دنیا دو جبهه وجود دارند؛ جبهه کریمان و لئیمان.

مقابله میان دو فرهنگ کرامت و لئامت

وی بیان کرد: در رأس کریمان انسانی فقیه، شجاع و عادل است که دعوت به کرامت می‌کند و امروز آقا و سید و امام مقاومت دعوت به حفظ کرامت انسان‌ها می‌کند و در مقابل، رئیس لئیمان و نظام لئامت، رئیس‌جمهور آمریکا دعوت به لئامت می‌کند و مقابله میان دو فرهنگ کرامت و لئامت است.

رئیس مؤسسه آموزش‌های کوتاه‌مدت و فرصت‌های مطالعاتی المصطفی، تصریح کرد: امروز آمریکا و دنیای غرب از تکنولوژی دفاعی ما واهمه ندارد چون بهتر از ما دارند ولی آنچه ندارند و از آن می‌ترسند انسان‌های مقاوم، کریم و جبهه مقاومت است که دنیا جغرافیای این جبهه را به رسمیت شناخته است.

وی تأکید کرد: امروز جبهه مقاومت، استوار، محکم و اثرگذار است؛ از برادران یمن، حجاز و بحرین گرفته تا لبنان، عراق و فلسطین و ...؛ همه نمونه‌هایی برای مقاومت بزرگ و اتفاق عظیم است.

ارائه سخنرانی استادان و طرح دو سؤال کلیدی

سپس اساتید نشست سخنرانی کردند و به تشریح جایگاه امام رضا علیه‌السلام در مذاهب اسلامی و ملل مسلمان پرداختند و در ادامه به دو سؤال کلیدی در این زمینه پاسخ دادند. سؤال اول این بود که چه اقدامات علمی و فرهنگی در آن مناطق برای توسعه فرهنگ و سیره رضوی پیشنهاد می‌کنید و در سؤال دوم برایم و تأثیر فرهنگ رضوی در ملل جهان به‌ویژه نقشه تقریبی امام رضا علیه‌السلام در منطقه و کشور شما چیست. مشروح این نشست متعاقباً منتشر خواهد شد.