نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1399/03/29     ساعت:   12:36:36
بازدید:   525
 
 
نشر علوم اسلامی و قرآنی در پرتو پژوهش‎های بنیادی

پژوهش‌های قرآنی، جایگاهی ارزشمند و والایی در میان سایر فراورده‌های علمی کشور دارند و با توجه به تاسیس مراكز قرآن‌پژوهی پس از پيروزی انقلاب اسلامی شاهد رشد قابل توجهی در این خصوص بوده‌ایم؛ بنياد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی نیز یکی از مراکزی است که با تشکیل گروه مطالعات قرآنی اهدافی همچون انجام فعالیت‌های قرآنی در حوزه فرهنگ مکتوب قرآن و تحقیقات عمیق و گسترده در معارف قرآنی به منظور بهره‌مندی هر چه بیشتر جامعه اسلامی از انوار این کتاب آسمانی و... را دنبال می‌کند.


بزرگترین گروه پژوهشی

گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی مهم‌ترین رسالت خود را نشر علوم اسلامی و قرآنی در پرتو پژوهش‌های بنیادی می‌داند. گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، بزرگترین گروه پژوهشی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی است که همزمان با تأسیس بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در سال 1363 به منظور تحقیقات در زمینه قرآن و علوم قرآنی و تألیف کتاب «المعجم فی فقه القرآن و سرّ بلاغته» تشکیل شد.

 

تولید 322 اثر با محوریت قرآن و حدیث

از ابتدای تأسیس بنياد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تاکنون، پژوهش‌های ارزنده‌ای در رشته‌های گوناگون مرتبط با علوم قرآنی انجام شده است در همین راستا این مرکز، 67 اثر ارزشمند با موضوع قرآن و علوم قرآنی و همچنین 255 اثر با محوریت حدیث پژوهی توسط این مرکز به چاپ رسیده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.

«المعجم» دریایی از مرواریدهای ارزشمند

همچنین از جمله فعالیت‌های پژوهشی ارزشمند صورت گرفته در این گروه،  می‌توان به اثر نفیس و کم‌نظیر«المعجم فی فقه لغت قرآن و سر بلاغته» اشاره کرد که تا کنون 38 جلد از آن به زیور طبع آراسته شده و جلد سی و نهم این کتاب ارزشمند در آستانه چاپ قرار دارد.در این کتاب، لغات قرآن  به ترتیب حروف الفبا چینش شده و شرح هر لغت  در 4 بخش آمده است؛ ابتدا توضیحی کوتاه پیرامون ساختار لغت و تعداد کاربرد آن در سوره‌های مختلف قرآن گزارش ارائه شده، سپس معنای واژه در منابع لغوی -به ترتیب تاریخ تألیف- ارزیابی شده است پس از آن، نظرات مفسران گوناگون -از صدر اسلام تا زمان معاصر- درباره‌ی آن واژه آورده شده و در بخش آخر که مهم‌ترین بخش است، کاربردهای قرآنی آن واژه بر اساس تدبر و تحلیل اطلاعات توسط نویسنده به خواننده ارائه شده است.

«نصوص فی علوم القرآن»؛ دائرة المعارف عظیم علوم قرآنی

«نصوص فی علوم القرآن» عنوان کارهای فاخر دیگری است که به همت پژوهشگران گروه مطالعات قرآنی بنیاد به چاپ رسیده است که تا کنون 11 جلد از این اثر منتشر و روانه بازار نشر شده است. در این کتاب که بر اساس مباحث و موضوعات علوم قرآنی شکل گرفته، آثاری با موضوعات علوم قرآنی از قبیل وحی و کیفیت آن، نزول قرآن، جمع قرآن و... از حدود  ۵۰۰منبع جمع‌آوری شده و به ترتیب زمان حیات مؤلفان آثار، تنظیم و تحت عنوان کتاب«نصوص فی علوم القرآن» منتشر شده است.این متون از لابه‌لای ده‌ها کتاب علوم قرآنی، تفسیری، روایی، تاریخی، فقهی، اصولی، کلامی و فلسفی استخراج و به صورت یک در دسترس قرآن‌پژوهان قرار گرفته است.

 

عناوینی از آثار تولید شده با محوریت علوم قرآنی

«آشنایی با علوم قرآنی»، «آیات العقاید»، «بررسی زیباشناسی تکرار در قرآن کریم»، «برگ هایی نفیس از قرآن های منسوب به ائمه»، «بهترین روش حفظ قرآن»، «پرتویی از هدایت قرآن»، «جامعه انسانی از دیدگاه قرآن مجید»، «خورشید تابان در علم قرآن»، «روش حفظ قرآن»، «سوره های قرآن دورنمایه و محورها»، «گیاهان در قرآن» و ... از جمله آثاری است که به همت گروه مطالعات قرآنی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی تولید شده است؛ همچنین عناوینی از جمله «آموزش روخوانی قرآن»، «آموزش قرآن در سیره نبوی»، «آموزش تجوید قرآن کریم»، «شیوه های تفسیر قرآن کریم» و «روش حفظ قرآن مجید» نیز از دیگر آثار منتشر شده در این گروه است که با محوریت آموزش قرآن کریم تهیه و تنظیم شده است.

 

آثار برگزیده قرآنی

«برگهایی نفیس از قرآن‌های منسوب به خط ائمه معصومین(ع)»،« تفسیر آیه‌هایی متشابه و مورد اختلاف»، «فرهنگ نامه قرآنی» و... از جمله آثار با محوریت قرآن است که از جمله آثار برگزیده این مرکز در محافل علمی بشمار می‌رود.

 

معرفی آثار حدیثی

«آداب معاشرت از دیدگاه معصومین(ع)»، «آسیب‌شناسی حدیث»، «اتحاد امت»، «اربعین رضوی»، «امر به معروف و نهی از منکر در سیره رضوی»، «با زائران کوی رضا(ع)»، «جامع الاحادیث»، «ترادف قرآن»، «حدیث سلسله الذهب از دیدگاه اهل سنت»،«منهج موضوعی شرح ابن ابی الحدید بر نهج البلاغه»، «موسوعه الحدیث النبوی عقیده و شریعه و خُلفا» و ... نیز برخی از عناوین آثاری است که به همت گروه حدیث‌پژوهی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است.