نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/03/20     ساعت:   09:23:08
بازدید:   795
 
 
نشست علمی عاقبت اندیشی با رویکرد اخلاقی- کلامی برگزار شد

به مناسبت گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل(ره) و حماسه 15 خرداد سال 1342 نشستی با عنوان «عاقبت اندیشی با رویکرد اخلاقی- کلامی» به همت بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.


به گزارش آستان نیوز، در این نشست که با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران در تالار شیخ طبرسی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی تبار؛ مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی و آیت الله دکتر احمد عابدی؛ رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم به ایراد سخن پرداختند.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، در ابتدای این مراسم ضمن خوشامدگویی و گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل(ره) گفت: حماسه شکوهمند 15 خرداد ماه سال 42 نقطه عطفی در تاریخ مبارزات امام(ره) و انقلاب است.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی تبار، با اشاره به لزوم برگزاری این گونه همایش ها با رویکردهای پژوهشی و علمی اظهار کرد: پژوهشگران، محققان و مراکز تحقیقی همواره باید یکی از محورهای مطالعاتی و پژوهشی را در عرصه های مختلف زندگی حضرت امام خمینی(ره) به ویژه در حوزه های اندیشه ها و سیر و سلوک این انسان بزرگ قرار دهند.
وی عنوان کرد: این نظام و انقلاب اسلامی محصول اندیشه های امام راحل بوده و علی رغم اینکه کارهای شایسته زیادی در زمینه تحقیق و پژوهش از زندگی امام خمینی انجام شده، اما باید در خصوص اندیشه های کلامی، فلسفی، فقهی، اصولی و تفسیری، ایشان مطالعه و پژوهش های بیشتری صورت گیرد.
شریعتی تبار خاطرنشان کرد: عاقبت اندیشی و عاقبت به خیری از موضوعات بسیار مهمی است که در قرآن مجید و روایات زیاد به آن پرداخته شده و این نشان از اهمیت این مسئله است.
وی گفت: عاقبت اندیشی به معنی این است که انسان فرجام کار را ببیند و در مورد آن بیندیشد و برنامه ریزی کند. در قرآن و روایات هم به تدبر و اندیشیدن نسبت به عاقبت به خیری بسیار فراوان تاکید شده است.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، با بیان اینکه امام خمینی(ره) الگوی عاقبت به خیری هستند، افزود: امام راحل در نهضت زندگی سیاسی انسان عاقبت اندیش بودند و عاقبت به خیر شدند. زیرا توانستند نظام اسلامی را تاسیس کنند و احیاء و خودباوری اسلام و مسلمین به برکت زندگی ایشان است.
وی با اشاره به متن سیاسی الهی وصیت نامه امام خمینی(ره) گفت: ایشان در وصیت نامه و در پایان زندگی پر خیر و برکتشان می گویند؛ با دلی‌ آرام‌ و قلبی‌ مطمئن‌ و روحی‌ شاد و ضمیری‌ امیدوار به‌ فضل‌ خدا از خدمت‌ خواهران‌ و برادران‌ مرخص‌ و به‌ سوی‌ جایگاه‌ ابدی‌ سفر می‌کنم‌.
شریعتی تبار اضافه کرد: این آرامش و اطمینان و عاقبت به خیری در زندگی امام و اولیاء الهی که انسان های موفقی بودند، مشهود است و می توان اخلاص را مهم ترین رمز این موفقیت دانست.
وی همچنین تلاش و پشتکار، توکل بر خدا، پیش بینی کردن نقشه های دشمن، اخلاص و ایمان، حکمت و دانش و... را لازمه رسیدن به عاقبت خیر و نیکو دانست.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی، یادآور شد: امروز همه ما در انقلاب و نظام اسلامی به این شاخصه ها نیازمندیم و امیدواریم بتوانیم با این شاخصه ها به عاقبت به خیری برسیم.

امام خمینی(ره) تندیس اخلاص
رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم نیز در ادامه این مراسم، با گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل و شهدای 15 خرداد، اظهار کرد: درباره امام خمینی(ره)، پژوهش های زیادی انجام شده، اما بیشتر به معرفی شخصیت، اندیشه و یا موضوعات سیاسی و فقی این امام پرداخته شده و برخی از جنبه ها و شخصیت امام کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است.
آیت الله دکتر احمد عابدی، افزود: امام خمینی(ره) بهترین مدرس فلسفه بودند و ایشان را می توان یک فیلسوف به تمام معنا دانست. اندیشه های فلسفی ایشان در مقایسه با سایر علما از ابتکارات و نوآوری های ویژه ای برخوردار است.
وی، اظهار کرد: امام خمینی یک شخصیت عرفانی چه به لحاظ نظری و چه به لحاظ عملی هستند و در اعصار و عرفان های مختلف بی نظیر و الگو به شمار می روند.
عابدی با اشاره به اینکه امام راحل تندیس اخلاص بودند، عنوان کرد: ایشان ذره ای از هوای نفس در وجودشان یافت نمی شد و اندیشه های منحصر به فردشان در طول تاریخ اسلام مثال زدنی است.
وی به تالیفات امام خمینی(ره) اشاره کرد و ادامه داد: امام 86 کتاب تالیف کردند و آثار زیادی با موضوعات فقهی و اصولی به چاپ رساندند که نوآوری و ابتکار را می توان در این آثار مشاهده کرد.
رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، به موضوع عاقبت به خیری از نگاه اخلاقی اشاره و اظهار کرد: در قرآن کریم داستان های زیادی از جمله داستان ابلیس و قارون وجود دارد که این دو نمونه روشن عاقبت به شری هستند.
وی با بیان اینکه بهترین دعا، دعای عاقبت به خیری و سرانجام نیک است، ابراز کرد: عاقبت به خیری و یا عاقبت به شری تنها درباره یک فرد نیست بلکه می تواند در جامعه، موسسه، کتاب و... صدق پیدا کند.
آیت الله دکتر احمد عابدی، بیان کرد: شرط اصلی تمامی کارها این است که انسان مومن ولایت مدار باشد و ولایت اهل بیت عصمت و طهارت(ع) شرط متاخر تمامی کارهاست.