نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1396/02/06     ساعت:   09:54:40
بازدید:   807
 
 
کتاب «کتابت و نوشتار در سده‌های میانی اسلام»منتشر شد.

بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی، کتاب «کتابت و نوشتار در سده‌های میانی اسلام» را که به شرح مختصری بر اندیشه‌های کلاسیک اسلامی می‌پردازد، به تازگی منتشر و روانه بازار نشر کرده است.


به گزارش آستان نیوز، کتاب حاضر مجموعه مقاله‌هایی درباره کتابت و نوشتار در سده‌های میانی تاریخ اسلام، نوشته «جولیا بری» است که علی کازرونی زند؛ مترجم بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی آن را از زبان انگلیسی به فارسی برگردانده است.
نویسندگان مسلمان سده‌های میانی چه برداشتی از جهان پیرامون خود داشتند و چه توصیفی از جامعه، تاریخ و فرهنگ خود ارائه می‌دادند؟ هنگامی‌ که از جهان و نقش‎های اجتماعی می‌نوشتند، چه تصویری داشتند؟ با چه شیوه‌هایی به بازآفرینی الگوها و معانی اقدام می‌کردند و تفاوت میان حقیقت و افسانه را چگونه با خوانندگان خود در میان می‌گذاشتند؟ از سوالاتی است که این اثر با تحلیل برخی از آثار نویسندگان مسلمان در فاصله سده‌های هشتم تا شانزدهم میلادی، به آن‌ها پاسخ داده است. از جمله این نویسندگان می‌توان به ابن زنبل، تنوخی، همدانی و جاحظ اشاره کرد.
«کتابت و نوشتار در سده‌های میانی اسلام» متون گوناگونی را در برگرفته که بر اساس تقسیم‌بندی‌های امروزی در دسته‌های متفاوتی قرار می‌گیرند، اما آنچه در اینجا اهمیت دارد، پیوستار فرهنگی سده‌های میانی است. با اینکه رویکردهای موجود در جهان اسلام میانی دارای تفاوت‌های چشمگیری هستند، اما از کلید واژگان مشترکی برای نشر پیام خود بهره می‌برند که موجب خلق ادبیات مشترکی شده است.
اثر حاضر در دو بخش با عناوین «حقیقت و افسانه» و «نمود و حقیقت» و 6 فصل به موضوعاتی همچون ابن زنبل و افسانه‌ای به نام تاریخ، تاریخ، افسانه و تالیف در قرن‌های ابتدایی ظهور اسلام، زنان نویسنده سده‌های میانی،کتاب التبیان و التبیین جاحظ، مقامات به مثابه سلسله‌ای از علاقه‌مندان و جهان مادی و نگرش نویسنده می‌پردازد.
اثر «کتابت و نوشتار در سده‌های میانی اسلام» در شمارگان 500 نسخه و قطع رقعی تهیه و تنظیم شده و در اختیار علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است.