نویسنده:   محمدحسین ولی پور     تاریخ نگارش:   1398/09/30     ساعت:   18:12:46
بازدید:   596
 
 
به همت نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم؛ کرسی ترویجی «استنباط در روایات امام رضا(ع)» برگزار شد

کرسی ترویجی «استنباط در روایات امام رضا(ع)» به همت نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم برگزار شد.به گزارش روابط عمومی و بین‌الملل بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی...


حجت‌الاسلام و المسلمین سیف الله صرامی، دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات قم در این کرسی که امروز با حضور اساتید فقه و اصول و طلاب دروس خارج حوزه درسالن شیخ طوسی نمایندگی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در قم برگزار شد، اظهار کرد: روش اجتهاد و استنباط صحیح از روایات امام رضا(ع)،  اینگونه است که در ابتدا هر مسأله اجتهادی در قرآن کریم مورد بررسی و تحقیق قرار می‌گیرد تا گزاره‌های قرآنی درباره آن به دست آید.

وی افزود: روایت پس از بررسی مسأله اجتهادی در قرآن کریم، از سنت مسلم پیامبر اکرم(ص) و در مرحله سوم از روایات خاص اهل بیت(ع) مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم ادامه داد: در این بررسی قرآن و سنت مسلم نبوی(ص) در دو مرحله حجیت روایات و ترجیح یکی از دو روایت متعارض استفاده می‌شود.

حجت‌الاسلام صرامی خاطر نشان کرد: روایت معتبری از امام علی بن موسی الرضا(ع)، به لحاظ پردازش جامع به موضوع تعارض اخبار، در بین روایات بی نظیر است. در هیچ کتاب اصولی به این جامعیت و آثار فقهی و اصولی آن توجه نشده است. بخش اول روایت تمهید مقدمه ای فلسفه فقهی درباره رابطه قرآن و سنت است. بخش دوم، مترتب بر این مقدمه، به بیان نقش قرآن و سنت قطعی پیامبر(ص) در تشخیص خبر حجت از غیرحجت می پردازد. در بخش سوم، مترتب بر دو بخش قبل، علاج تعارض اخبار، با معیار قرآن و سنت قطعی پیامبر(ص) بیان میشود. تقریر دلالت روایت بر تفاوت موافقت و مخالفت روایات ائمه(ع) با قرآن و سنت، در مقام تشخیص حجت از غیرحجت با مقام ترجیح حجتی بر حجت دیگر که یا اساسا مورد غفلت اصولیان بوده یا مستند بودن آن به این روایت را توجه نکرده اند.

دانشیار پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی تصریح کرد: نوآوری در این مطلب، بیان دلالت روایت بر سنت معیار پیامبر(ص)، به لحاظ دلالت و سند سنت، در جایگاه نقش آفرینی برای تشخیص حجت از غیر حجت خبر واحد و برای ترجیح خبر واحدی بر خبر واحد دیگر است.

در ادامه این برنامه استاد محمدی و استاد رحمان ستایش به نقد مطالب ایشان پرداختند و در پایان جلسه استاد صرامی به نقدهای ناقدان و نیز پرسش های مخاطبان حاضر در جلسه پاسخ گفت.

گفتنی است: حجت الاسلام و المسلمین استاد سید صادق محمدی رییس انجمن اصول فقه حوزه و استاد عالی حوزه علمیه قم و حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدکاظم رحمان ستایش استادیار دانشگاه قم از ناقدان این کرسی، بودند.