نویسنده:   سیدجلال ربانی     تاریخ نگارش:   1395/09/17     ساعت:   12:01:08
بازدید:   779
 
 
به همت بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی؛ نشست «وقف، فقه حکومتی و محرومیت زدایی» برگزار شد

همزمان با دهه وقف، نشست «وقف، فقه حکومتی و محرومیت زدایی» به همت بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.


به گزارش آستان نیوز، این نشست با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران بنیاد پژوهش های اسلامی، مراکز آموزشی دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دانشگاه امام رضا(ع) و سایر نهادها و موسسات مربوط به وقف در آستان قدس رضوی، در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی به اهداف برگزاری این نشست اشاره و ابراز کرد: شایسته است در ایام دهه وقف، پیرامون این میراث ماندگار، صدقه جاریه و سنت حسنه ای که برکات و خیرات زیادی در جامعه دارد، بیشتر گفت و گو شود و امیدواریم در راستای اهداف مورد نظر تاثیرگزار و مفید باشد.
حجت الاسلام و المسلمین مهدی شریعتی تبار، عنوان کرد: بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی هم در گذشته و هم در حال حاضر، به مسئله وقف پرداخته و آثار زیادی هم در این زمینه کار شده است.
وی با اشاره به اینکه، فقه اسلامی، فقه امام صادق(ع) و فقه شیعه از یک پویایی بالنده ای برخوردار است و این توان و استعداد را دارد که جهان را مدیریت کند و زندگی بشر را سامان دهد، افزود: فقه بر گرفته از قرآن مجید و سنت می تواند در تمام عرصه های اقتصادی، اخلاقی، سیاسی و خانوادگی نقش فعالی ایفا کند. اگر مجاهدت و فداکاری فقهای بزرگ ما که در طول تاریخ موفقیت های بزرگی را کسب کرده اند، نبود امروز از اسلام و فقه چیزی باقی نمی ماند.
شریعتی تبار خاطرنشان کرد: امروزه در حوزه فقه و تحقیقات پژوهشی و علمی با چالش هایی مواجه شده ایم. چالش اول چالش نظری و علمی است. پژوهش های مراکز پژوهشی حوزوی ما در عصر حاکمیت نظام جمهوری نتوانسته مسائل مورد نیاز جامعه، نظام و دنیا را تامین کند از این رو دچار رکود و افول شده ایم.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی اضافه کرد: برای رسیدن به هدف، باید یک مجاهدت علمی و تحول در مراکز آموزشی حوزه و دانشگاه صورت گیرد، این استعداد در جامعه ما وجود دارد و ما می توانیم به این توانمندی و استعداد برسیم.
وی با اشاره به اینکه اسلام در زمینه های مختلف، متون اسلامی، انسانی، اقتصاد، فقه و حقوق و ابعاد دیگر جامعه شناسی و روانشناسی همه چیز را تبیین کرده است، ادامه داد: لازم است تمام دست اندرکاران در شعاع مسئولیت و تواناییشان با رصد کردن نیازها و اولویت ها، آموزش ها را به سمت رفع این نیازها ببرند و فقه امام صادق(ع) را به رخ دنیا بکشند.
مدیر عامل بنیاد پژوهش های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: آستان قدس رضوی با اهتمام تولیت این آستان مقدس اهداف بلندی را در راستای محرومیت زدایی دنبال می کند و در خصوص توجه به فقرا و نیازمندان اعم از مجاورین و زائرین قدم هایی برداشته است.

در راه خدا
استاد علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم قم نیز در ادامه این نشست با اشاره به موضوع وقف عنوان کرد: آیه 245 سوره بقره، از جمله آیات عامی است که یکی از مضامین آن وقف است. در رابطه با این موضوع احادیث و روایات فراوانی مطرح شده است.
بهروزی لک به تبیین معنای وقف در فقه اسلامی پرداخت و گفت: آن چیز که در اندیشه اسلامی مطرح است مال و دنیا فتنه است. وقف مال خود را در راه خدا انفاق کردن و از این فتنه و آزمون بیرون آمدن است. ماهیت وقف، کوشش و تلاشی از جانب مکلفان برای تثبیت این است که از این دام فتنه موفق بیرون بیاییم.
وی با طرح سوالاتی همچون، حکومت زدایی از وقف صورت می گیرد یا خیر؟ اهمیت وقف در اندیشه قرآنی و اسلامی؟ فقه سیاسی و فقه حکومتی و نسبت آنها؟ هدف گذاری در وقف و کاربردهای آن؟ به سخنان خود ادامه داد و گفت: فقه سیاسی تلاش برای استنباط تکالیف سیاسی مکلفان است و مکلفان فقه سیاسی گروه و نهادها هستند.
بهروزی لک خاطرنشان کرد: محرومیت زدایی و بصیرت افزایی از اهداف وقف است. مهمترین علت ضرورت توجه به وقف در جامعه، محرومیت زدایی، مبارزه با فقر، بصیرت افزایی و ارتقای فرهنگ معنوی و اسلامی است.
استاد علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم قم، افزود: سنت حسنه وقف، مانند سایر موضوعات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برای وارد شدن به قلمرو هنجاری جامعه و تبدیل شدن به فرهنگ فراگیر نیاز به تبلیغ و بسترسازی دارد. همه مردم، با ترویج و هدایت این سنت حسنه به سمت نیازهای جامعه، می توانند واقف باشند.