نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/12/27     ساعت:   16:16:47
بازدید:   638
 
 
نشست تخصصی وضعیت پیروان اهل بیت (علیهم السلام) در منطقه و جهان برگزار شد.

به همت گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‏های اسلامی آستان قدس رضوی و با حضور دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) نشست تخصصی وضعیت پیروان اهل بیت (علیهم السلام) در منطقه و جهان برگزار شد.


در ابتدای این نشست مدیر عامل و برخی مدیران گروه‌‏های پژوهشی بنیاد پژوهش‏‌های اسلامی گزارشی از فعالیت‏‌ها و دستاوردهای 35 سالۀ این مرکز ارائه کردند.

سپس حجت الاسلام اختری دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) با تبریک ولادت امام جواد و امام علی(علیهما السلام) به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: از جمله وظایف سنگینی که امروز بر عهده داریم، فراخوانی و آشناسازی جامعه با منویات و رهنمودهای اهل بیت (علیهم السلام) است؛ یعنی آنچه را که خداوند متعال اولیای خودش را برای تبلیغ و ترویج آن مأمور کرده است، بتوانیم در جامعه معرفی کنیم و آحاد مردم را با مکتب اهل بیت (علیهم السلام) آشنا سازیم. نهادهای مختلف پژوهشی مانند بنیاد برای تحقق این امر تأسیس شده است.

وی افزود: اینکه انسان چقدر می‏‌تواند در جامعه اسلامی نقش داشته باشد، در کلام امام هشتم(علیه السلام) نیز مشهود است که می‏‌فرماید: (رحم الله عبدا احیا امرنا).

دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) تصریح کرد: امروز در حوزه‏‌های علمیه و مراکز تحقیقاتی توانمندی‏‌های گسترده‏ای به کار گرفته می‏‌شود؛ ولی گاهاً همان‌طور که رهبر معظم انقلاب هم تأکید کرده‏‌اند، پراکندگی در کار باعث شده است که بهره‌‏برداری مطلوب از این فعالیت‏‌ها صورت نگیرد و بهره‏‌گیری تقلیل یافته و اثرگذاری محدود شده است؛ اگر هم افزایی و همکاری ایجاد شود، می‏‌تواند مؤثر و مفید باشد.

وی گفت: مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) در حال حاضر 780 عضو غیر ایرانی از 140 کشور جهان دارد و 150 عضو ایرانی در آن فعالیت دارند. اعضای غیر ایرانی از میان برجسته‏‌ترین، فعال‏‌ترین و مؤثرترین اشخاصی که در سراسر جهان مطرح هستند، شناسایی شده‌‏اند. در برخی نقاط مجامعی به طور رسمی فعالیت می‏‌کنند که مجوز نیز دارند.

حجت الاسلام اختری با اشاره به اینکه در حدود 1700 مؤسسه و جمعیت و گروه اهل بیت (علیهم السلام) با این مجمع ارتباط دارند، خاطر نشان کرد: در راستای تقریب مذاهب اسلامی نیز با علمای اهل سنت و مراکز علمی آنان ارتباطی برقرار شده است.

دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) اظهار داشت: دو مجمع جهانی به ابتکار کشور اسلامی‏‌مان ایجاد شده است، یکی مجمع تقریب مذاهب اسلامی که حلقۀ اتحاد مسلمانان با مذاهب گوناگون است و دیگر مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) است که پیروان اهل بیت (علیهم السلام) را مخاطب قرار داده است. از میان فارغ التحصیلان حوزه‏‌های علمیه حدود 3000 مبلغ تحت پوشش این مجمع قرار دارند. این گروه در مناسبت‏‌های مختلف مورد پشتیبانی هستند و با بسته‏‌های فرهنگی، کتاب، تأمین مکان‏‌های مناسب برای تبلیغ و... حمایت از آنان صورت می‏‌گیرد.

اختری همچنین به خبرگزاری ابنا که به 25 زبان، خبرهای مربوط به اهل بیت (علیهم السلام) را در جهان منتشر می‏‌کند، اشاره کرد و افزود: همچنین دانشگاه اهل بیت (علیهم السلام) تأسیس شده است که از کشورهای مختلف شیعیان را جذب می‏‌کند.

سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در سوریه در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحت تأثیر حرکت حضرت امام (رحمة الله علیه) و نظام مبارک جمهوری اسلامی که ایشان تأسیس کرد، بیش از 600 تا 700 میلیون مسلمان به جمعیت مسلمانان جهان اضافه شده است و این شمار مرهون انقلاب اسلامی است؛ چون پیش از انقلاب جهان اسلام در حال مضمحل شدن بود.

وی افزود: پیش از انقلاب اسلامی جهان دورۀ خطرناکی را سپری می‌کرد؛ برخی از کشورهای اسلامی در دامان الحاد کمونیستی سقوط کردند. در ایران نیز علما و حوزه‌‏ها به دلیل اینکه کشور در کمونیستی شدن فرو نرود گاهی از حکومت منحوس پهلوی حمایت می‌‏کردند. علما و مرجعیت می‏‌خواستند از خطر پیشگیری کنند و مصلحت را این چنین دیدند. در همان دوره سوریه در دامان بعث سقوط کرد. در مصر، سودان، لیبی، تونس و الجزایر حرکت‏‌هایی ایجاد شد که دیکتاتورهایی با حمایت شوروی کمونیستی روی کار آمدند.

حجت الاسلام اختری تأکید کرد: اما امروز اسلام قوی و قدرتمند و پویا شده است و در کشورهای گوناگون انقلاب ایجاد می‏‌کند و طی سال‏‌های اخیر دیکتاتورهای زیادی با همین حرکت که بیداری اسلامی نام دارد، سقوط کرده‏‌اند. موج انقلاب اسلامی و بیداری اسلامی تقریباً بیشتر کشورهای منطقه را فرا گرفته است و حکومت‌‏ها بیشتر اسلامی هستند.

وی خاطر نشان کرد: از ابتدای انقلاب، جمعیت شیعه افزون شده است که همه نتیجۀ همان حدیث امام رضا(علیه السلام) است که مردم اگر نیکویی‏‌های کلام و علوم ما را بشناسند، پیروی خواهند کرد.

محمد حسن اختری گفت: پیش از انقلاب عده‌‏ای بر این باور بودند که اسرائیل مصیبتی است که دامان اسلام را گرفته است و باید با او ساخت و او را تحمل کرد؛ اما امروز قدرت‏‌هایی همچون حزب الله در برابر رژیم اشغالگر قدس ایستاده‌‏اند. اینکه مقاومت اسلامی امروز سربلند کرده است از میوه‏‌های شجرۀ طیبۀ انقلاب اسلامی ایران است. اکنون مخالفت با جمهوری اسلامی و اسلام ستیزی و به ویژه دشمنی با شیعه از قبیل همین حرکتی که در نیوزلند اتفاق افتاد، نتیجۀ ترس از مکتب تشیع است و اینکه اقبال مردم دنیا به سوی شیعه بیشتر شده است.

وی افزود: دو نامۀ رهبری در بین اروپایی‏‌ها و آمریکا‏یی‌‏ها به حرکتی جهانی تبدیل شد و ایشان به جای خطاب قرار دادن حکومت‏‌ها، مستقیماً مردم به ویژه جوانان را مخاطب ساختند و حرکت را جهانی کردند. این بُعد مهمی است که باید در پژوهش‌‏ها مورد توجه قرار گیرد.

دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) همچنین اظهار داشت: انقلاب اسلامی فرصتی است که در طول تاریخ اسلام بی نظیر است و باید قدر این موقعیت را دانست و شکرگزار خداوند بود. در همه جای دنیا مبلغان در حال فعالیت هستند. براساس بزرگی این فرصت، نیازمندی‏ها نیز افزایش یافته است. چنانکه می‌بینید انجیل به حدود 4000 زبان ترجمه شده است؛ اما ترجمۀ قرآن به صد شمار نمی‏‌رسد. بنابراین، به ترجمۀ شیعه محور قرآن کریم نیازمندیم. با مؤسسات متعددی که در جمهوری اسلامی در زمینۀ قرآن و عترت وجود دارد این امر می‌‏تواند محقق شود. نهج البلاغه و صحیفه سجادیه نیز باید ترجمه شوند.

وی ادامه داد: در حال حاضر دنیا نیازمند محتوای شیعی است؛ کلیۀ محتوای تولید شده، محتوای درون اسلامی است و برون اسلامی کمتر داریم که بتوانیم به یک مسیحی، کمونیست یا مادی، اساس معرفت الهی را از نگاه خودمان معرفی کنیم. در حقیقت برای 5 میلیارد انسان روی کرۀ خاکی محتوای علمی کم داریم. در صورتی که محتوای علمی ما مستحکم‌‏ترین و دقیق‌‏ترین و کامل‏‌ترین معارف را ارائه می‏‌دهد.

اختری با بیان اینکه بیش از 2000 آیۀ‌ قرآن معارف اجتماعی، سیره، رفتار، گفتار و کردار را تبیین می‏‌کند که در پژوهش‌‏ها باید فصل بندی و کار شود، تصریح کرد: مجمع در این زمینه فعالیت‏‌هایی داشته است. زمینه‏‌های همکاری با مراکز علمی مانند بنیاد نیز وجود دارد. بنای جدیدی باید برای نوع همکاری‏‌ها بر اساس نیازهای جامعه ایجاد شود. به ویژه در راستای رفع خطر انحرافات عقیدتی مانند داعش و طالبان و نیز در درون شیعه فرقه‏‌های مختلف، باید پژوهش‏‌های علمی صورت گیرد.

وی تأکید کرد: تولید محتوای علمی برای تربیت کودک و حتی ساخت بازی‏‌های معرفتی برای رده‌‏های سنی کودک و نوجوان، در بخش سینمایی و رسانه‌‏ای برای مثال می‌توان از محتوای مناظرات امام هشتم(علیه السلام) استفاده کرد؛ چنانکه می‌دانیم این مناظرات در برابر سران و دانشمندان ادیان آن روزگار سبب بروز و آشکار شدن جایگاه علمی اهل بیت (علیهم السلام) بود و از دلایلی که امام رضا(علیه السلام) توسط پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلّم) عالم آل محمد معرفی شدند این بود که معارف و علوم اهل بیت (علیهم السلام) در آن روزگار به وسیلۀ ایشان بروز و ظهوریافت.

حجت الاسلام محمدحسن اختری در پایان ابراز امیدواری کرد: باشد که بتوانیم گوشه‏‌ای از معارف اهل بیت (علیهم السلام) را به دنیایی که شرایط پذیرش آن را دارد، ارائه کنیم و از این فرصت بهره ببریم.