نویسنده:   میثم محتاجی     تاریخ نگارش:   1397/11/30     ساعت:   08:08:58
بازدید:   806
 
 
حجت‌الاسلام و المسلمین صدیق اورعی: تسلط عاطفی به فرد شرط امر به معروف و نهی از منکر است.

استاد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کسی می‌تواند امر و نهی کند که تسلط عاطفی به فرد داشته باشد.


حجت‌الاسلام و المسلمین صدیق اورعی در نشست علمی تخصصی «تأثیرگذاری و متقاعد سازی در امر به معروف و نهی از منکر» که به همت گروه اخلاق و تربیت اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی با حضور جمعی از محققان و پژوهشگران در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهش‌های اسلامی برگزار شد، به تبیین چگونگی ترویج و اشاعه هنجارهای رفتاری و باورهای دینی  در میان مردم پرداخت.

وی ادامه داد: رشد و تعالی انسان‌ها تنها در محیط و اجتماع سالم و پاک، امکان‌پذیر است؛ زیرا افراد یک اجتماع سالم، همانند اعضای یک بدن، در حیات اجتماعی و سازمان دادن به زندگی صحیح انسانی شریک‌اند.

حجت‌الاسلام و المسلمین اورعی افزود: یک اصطلاح رایج در جامعه شناسی وجود دارد که اگر مردم جامعه‌پذیر شوند و حامل فرهنگ گروه و قوم خود باشند و همچنین آن را به نسل بعد نیز انتقال دهند در صورتی که این فرهنگ صحیح باشد می‌تواند سال‌های سال در ذهن و عاطفه مردم باقی بماند.

استاد دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: امر به معروف و نهی از منکر در نگاه روانشناسی کلان به معنی جامعه‌پذیری، کنترل اجتماعی، حفظ اعضاء بر مرام گروه و تحت فشار قرار دادن کسی که تخطی می‌کند است و این مهم به شرطی میسر می‌شود که گروهی وجود داشته باشد؛ این گروه باید انسجام و همفکری داشته باشد، گسترش یابد و با گروه‌های همانند خود پیوند بخورد.

 وی با بیان اینکه باید به لحاظ عاطفی قوی باشیم تا بتوانیم امر به معروف و نهی از منکر کنیم افزود: کسی می تواند امر و نهی کند که تسلط عاطفی به فرد داشته باشد. فریضه امر به معروف و نهی از منکر یک اتفاق اجتماعی است و ما باید رفتاری متناسب با اجتماع را برای تحقق این امر داشته باشیم.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: بحث متقاعدسازی گروه و ساختار آن نیازمند استدلال و فهم است و مهارت‌های فردی در آن بسیار موثر است.

وی ادامه داد: انسان‌های مهم مورد التفات و توجه هستند و گروه مرجع به شمار می‌روند؛ از این رو، پیروی از آنان بیشتر از دیگر گروه‌هاست و این افراد مهم توانایی نهاد سازی دارند. تعلق داشتن به گروهی موجب حفظ فرهنگ می‌شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین اورعی با طرح این پرسش که ما در متقاعدسازی باید چه چیزهایی را باور کنیم؟ گفت: اساس متقاعدسازی غیر از استدلال و آدم‌های خاص، تعلق و نیاز به تأیید اجتماعی و وابستگی است. در صورتی که عضوی در گروهی نا هماهنگی می‌کند، اگر او یک موافق پیدا کند، استقامت می‌کند؛ ولی اگر تنها باشد زودتر متقاعد می‌شود.

وی خاطر نشان کرد: آفریدگار جهان، نخستین کسی است که «امر به معروف و نهی از منکر» کرده است. قرآن کریم می فرماید: «همانا خداوند به عدل و احسان و بخشش به خویشاوندان امر می‌کند و از کارهای زشت و ناپسند و تجاوز به حقوق دیگران نهی می‌کند و شما را موعظه می‌کند، باشد که پند گیرید».